Σι Τζινπίνγκ: Η σοφία των αρχαίων πολιτισμών να φωτίσει το μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σι Τζινπίνγκ: Η σοφία των αρχαίων πολιτισμών να φωτίσει το μέλλον

«Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε ολιστικά το στρατηγικό επίπεδο των σινοελληνικών σχέσεων, διατηρώντας τον ρυθμό των εντατικοποιημένων επαφών και ενισχύοντας διαρκώς την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, έτσι ώστε κάθε πλευρά να προασπίζεται τα θεμελιώδη συμφέροντα και να προβάλλει τα πρώτιστα μελήματα της άλλης, καθιστώντας μας έτσι στρατηγικούς εταίρους μιας ολοκληρωμένης συνεργασίας», αναφέρει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα μας.

«Από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα το 1972, και ιδιαίτερα με την εγκαθίδρυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών το 2006, μιας σχέσης που εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, οι δύο χώρες μας έχουν διευρύνει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις προσδίδοντάς τους στρατηγική βαρύτητα και μακροπρόθεσμες προοπτικές. Με το πνεύμα της αμοιβαίας ωφέλειας προωθούμε τη συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των υποδομών. Η συνεργασία μας αποδίδει πλούσιους καρπούς – ο Πειραιάς αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Μέσα από τις φιλικές ανταλλαγές και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον προάγουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις αξίες της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης. Η άνθηση των σινοελληνικών σχέσεων καταδεικνύει τον δυναμισμό που υπάρχει στις αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στη σύγχρονη εποχή», σημειώνει ακόμη.

«Οι τρέχουσες διεθνείς συνθήκες μαρτυρούν ριζικές και περίπλοκες αλλαγές με αυξανόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Κίνα και η Ελλάδα οφείλουν να διδαχθούν από τη βαθιά σοφία των αρχαίων πολιτισμών τους, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες των αρχαίων χωρών και να προωθήσουν από κοινού την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων, βασισμένων στον σεβασμό, στη δικαιοσύνη και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας παναθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα», καταλήγει στο άρθρο του ο κινέζος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider