Μητσοτάκης για Τουρκία: Να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης για Τουρκία: Να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για την Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε «να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες να γίνονται μοχλός πίεσης αλλότριων σκοπιμοτήτων».

Μηνύματα για το προσφυγικό, αλλά και τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών σε πρόσφυγες και μετανάστες έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στις εργασίες της 4ης Συνόδου Ευρωαραβικής Συνεργασίας, στο Μέγαρο Μουσικής.

«Οι δεσμοί μεταξύ μας διατρέχουν την ιστορία», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος παράλληλα σε κοινές προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό, τόσο για τις χώρες των Βαλκανίων, όσο και αυτές της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόσμου. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες φυγάδες από περιοχές πολέμου. «Η χώρα μου δέχεται ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι και περιοχές της ελληνικής ενδοχώρας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Eλέγχουμε τα συνορά μας, αλλα μια χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων», τόνισε.

Είπε ακόμα ότι είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για τον συντονισμό της προσφυγίας, αλλά και σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των προσφύγων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα έστειλε και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι οι ελληνικές αρχές επιστρέφουν πρόσφυγες στην Τουρκία και τους βασανίζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε «να πάψουν στο Αιγαίο πρόσφυγες να γίνονται μοχλός πίεσης αλλότριων σκοπιμοτήτων».

Για την Τουρκία υπογράμμισε ότι εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις, τόσο την κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο. «Καλό είναι να μην φορτίζει την περιοχή της Αν. Μεσογείου, να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές και είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων μας. «Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό για την επιδίωξη των δικών τους στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι κανένα τραύμα δεν κλείνει ανοίγοντας άλλα δίπλα του.

Στα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως κόμβος για την περιοχή, ενώ περιέγραψε και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στο πεδίο της ενέργειας που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις Αραβικές χώρες.

Υπογράμμισε ότι ανοίγονται ευκαιρίες εξαιτίας φιλοεπενδυτικών πολιτικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση υπηρετεί το προεκλογικό της σύνθημα «Ανάπτυξη για Όλους» στην πράξη. Αναφέρθηκε σε επενδύσεις με αραβική παρουσία που προωθούνται στον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και σε κινήσεις που διευκολύνουν όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα π.χ. μέσω της νομοθετικής ρύθμισης για έκδοση Golden Visa μέσω POS.

«Με απλά λόγια, η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε σημαντικές κινήσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων, η επανατοποθέτηση στην επενδυτική κοινότητα και η μείωση του πολιτικού ρίσκου. Κάλεσε, δε, τους παριστάμενους να επενδύσουν στην Ελλάδαμ γιατί η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν επενδυτικό προορισμό.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider