Οι τρεις υπαναχωρήσεις της ΝΔ στο θέμα των αποδήμων που έπεισαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τρεις υπαναχωρήσεις της ΝΔ στο θέμα των αποδήμων που έπεισαν τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως και το ΚΚΕ) διατηρεί μια επιφυλακτικότητα περιμένοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων φαίνεται πως οδηγείται σε επίλυση με όλα τα κόμματα να συμφωνούν πως, εφόσον τηρηθούν κατά γράμμα όσα συμφωνήθηκαν στην διακομματική επιτροπή, τότε δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο αυτό να περάσει με μια ευρεία πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως και το ΚΚΕ) διατηρεί μια επιφυλακτικότητα περιμένοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος, όμως εφόσον δεν αλλάξει κάτι στην πορεία, τότε θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Όπως σημειώνονταν από τους αρμόδιους η κυβέρνηση προχώρησε σε μια εμφανή υπαναχώρηση που μπορεί τελικά να οδηγήσει στη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων «κι όχι στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος που επιχειρούσε με τις προτάσεις που είχε αρχικά καταθέσει», λέγονταν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Ποιες ήταν αυτές οι υπαναχωρήσεις:

«Η ΝΔ μίλαγε εξαρχής για σύστημα ανοιχτής αντιπροσώπευσης. Να ψηφίσουν δηλαδή οι πάντες με όλους τους τρόπους! Αυτό είπε ο Μητσοτάκης στην Αστόρια πριν από έναν μόλις μήνα» τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου σημειώνοντας: «Τώρα υπαναχωρήσαν και δέχονται:

  • Να μην υπάρχει επιστολική ψήφος.
  • Να υπάρχει όριο 35 ετών με τουλάχιστον 2 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα.
  • Να υπάρχει ενεργό ΑΦΜ.

Και το σημαντικότερο: όλα αυτά να κατοχυρωθούν στη συνταγματική αναθεώρηση.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως «εφόσον λοιπόν η ΝΔ υπαναχωρεί από την αρχική της θέση για σύστημα ανοιχτής εκπροσώπησης (που θα οδηγούσε σε εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ακόμα και τέταρτης γενιάς αποδήμων), αναμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο με ξεκάθαρο τρόπο», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαιναν ωστόσο πως πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη, αφού μπορεί να οδηγήσει στη λύση ενός προβλήματος που δεν έχει αντιμετωπιστεί για πάνω από 40 χρόνια και το οποίο, όπως τόνιζαν, ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έφερε στην επιφάνεια και προσπάθησε να επιλύσει.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider