Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό
Μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, είπε ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν, τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επεσήμανε ότι το Plan Β θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Τόνισε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη.

Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα πολύ θετικό χαρακτήρισε γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία για το Brexit μετά τη σύνοδο Κορυφής. Υπήρξε όπως είπε ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον κ Ζόραν Ζάεφ όσο ήταν στις Βρυξέλλες και επανέλαβε ότι δεν θα εμποδίσει- έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας τηρώντας όμως και η Βόρεια Μακεδονία στο ακέραιο όλα τα σημεία της συμφωνίας όπως τα εμπορικά σήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider