Το ραντεβού Μητσοτάκη-Μισέλ στις Βρυξέλλες και οι λεπτές ισορροπίες για το προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ραντεβού Μητσοτάκη-Μισέλ στις Βρυξέλλες και οι λεπτές ισορροπίες για το προσφυγικό
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι και οι κυρώσεις προς την Τουρκία, με αιχμή το εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Mε το διάδοχο του Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί απόψε το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί την κατάλληλη ισορροπία σε σχέση με την Τουρκία, με το βλέμμα στο προσφυγικό.

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή να είναι το τελευταίο του Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες όμως επικρατεί αναβρασμός, μετά την άκρως επιθετική στάση της Τουρκίας, τις πολεμικές επιχειρήσεις στα τουρκοσυριακά σύνορα, αλλά και την προοπτική κλιμάκωσης της προκλητικότητάς της τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.

Εξ ου και στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι και οι κυρώσεις προς την Τουρκία, με αιχμή το εμπάργκο στην πώληση όπλων. Ένα ζήτημα, πάντως, που θίγει άμεσα την Ελλάδα είναι το προσφυγικό. Από τις συγκρούσεις στη Συρία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται, με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικούς πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να μην κλείνει την «κάνουλα» των προσφυγικών ροών και διεκδικεί περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς, εν μέσω διεργασιών, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα εν τέλει για τις Βρυξέλλες και δεν θα μεταβεί το πρωί της Πέμπτης, όπως είχε προγραμματίσει. Κατά πληροφορίες του Reader.gr, ο πρωθυπουργός έχει κανονίσει να συναντηθεί σε ένα ανεπίσημο δείπνο απόψε με τον Σαρλ Μισέλ, τον άνθρωπο που θα αναλάβει επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τον Ντόναλντ Τουσκ και θα είναι επιφορτισμένος με σημαντικά καθήκοντα, σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το προσφυγικό, πάντως, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται και να φέρει το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου ως το τέλος του μήνα στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για παράδειγμα, από το βήμα της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών συνέδεσε την προοπτική παροχής επιπλέον χρηματοδοτικής υποστήριξης προς την Τουρκία με τον τερματισμό της προκλητικής της συμπεριφοράς. «Οποιαδήποτε χρηματοδότηση προς την πλευρά της Τουρκίας, για την οποία κανείς με ανθρωπιστικά αισθήματα δεν είναι αντίθετος, θα πρέπει να συνδυάζεται με σαφείς ενέργειες της Τουρκίας που θα τερματίζουν την προκλητική της συμπεριφορά», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να τηρήσει λεπτές ισορροπίες, καθώς, αφενός επιδιώκει ένα αυστηρό ευρωπαϊκό μήνυμα προς την Τουρκία για όσα κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, ως επί το πλείστον, και από την άλλη επιμένει στον δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα για τη βελτίωση της κατάστασης στο προσφυγικό, μιας και η Τουρκία είναι παίκτης-κλειδί, προκειμένου να μην γίνει αβίωτη η κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Βεβαίως, ανεξάρτητα από τον ρόλο της Τουρκίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει , οι πιέσεις και από το εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγες, με αρκετούς βουλευτές να υφίστανται με τη σειρά τους πιέσεις από τη βάση του κόμματος. Την ίδια ώρα και τα μηνύματα που έρχονται από τις δημοσκοήσεις δεν είναι θετικά. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει στην ατζέντα της για το ζήτημα, με τον Στέλιο Πέτσα να υπογραμμίζει το τετράπτυχο «επιτάχυνση της απονομής ασύλου, φύλαξη των συνόρων, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αύξηση των επιστροφών», ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στη Βουλή χθες, τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομής ασύλου, οι οποίες σε άλλες χώρες διεκπεραιώνονται σε 15-20 μέρες, καρφώνοντας έτσι με διπλωματικό τρόπο και την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της στο ζήτημα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider