Επιστολή Θεοδωρικάκου στα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστολή Θεοδωρικάκου στα κόμματα για την ψήφο των αποδήμων
Το υπουργείο Εσωτερικών στέλνει επιστολή στα κόμματα για να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, με στόχο τους 200 βουλευτές.

Με μια επιστολή που θα σταλεί σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκινά η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, την προσπάθεια για την εξεύρεση μιας κοινής λύσης για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, μετά και τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που βρέθηκε στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα κόμματα της ελάσσοντος αντιπολίτευσης την περασμένη Παρασκευή, ως προς την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν εκτός συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τις συνεννοήσεις με τα κόμματα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και να διαμορφωθεί ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατά πληροφορίες, στην επιστολή ο κ. Θεοδωρικάκος θα προτείνει τη διενέργεια των πρώτων επαφών την Τετάρτη. Όπως προέκυψε από τις επαφές της Παρασκευής, όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στην ίδια γραμμή ως προς την ανάγκη η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να προσμετράται κανονικά στο τελικό αποτέλεσμα και να μην εκλέγονται απλώς, ως ένδειξη αντιπροσωπευτικότητας, κάποιοι βουλευτές Επικρατείας.

Στα επιμέρους, βεβαίως, υπήρξαν διαφωνίες, με τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται ανοιχτός σε αλλαγές στο σκαρίφημα της πρότασης που έχει διαμορφώσει. Για παράδειγμα, η ΝΔ πρότεινε επιστολική ψήφο, με την οποία συμφωνούσαν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και η Ελληνική Λύση, διαφωνούν όμως κάθετα το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Και μπορεί οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25 να μην είναι κρίσιμη μάζα, το ΚΚΕ, όμως, είναι ρυθμιστής των εξελίξεων, κατά τα φαινόμενα. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό. «Θα ήταν η απόλυτη διευκόλυνση. Θα εξετάσουμε τις αντιρρήσεις», είπε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος (ΣΚΑΪ 100,3), αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για αλλαγή πλάνων, ενώ κατά πληροφορίες, αν είναι να βρεθεί συναίνεση, δεν θα επιμείνει σε αυτό το σημείο.

Μένει να φανεί και ποιο είναι το περιθώριο σύγκλισης για άλλα σημεία που τίθεται από τα κόμματα, όπως η θέση ενός μάξιμουμ ορίου παραμονής στο εξωτερικό ή, εν γένει, η θέσπιση κριτηρίων για την οριοθέτηση του εκλογικού σώματος που θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο κατοικίας του. Όπως έχει γράψει το Reader.grαπό το Σάββατο, εφόσον βρεθεί κοινός τόπος για αλλαγές που απαιτούν κάποια Συνταγματική παρέμβαση, υπάρχει ευελιξία κινήσεων για συγκεκριμένες διατάξεις, μιας και π.χ. το άρθρο 54 του Συντάγματος έχει καταστεί αναθεωρητέο από την προηγούμενη Βουλή, συνεπώς υπάρχει το περιθώριο κινήσεων στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που συνεχίζει τις εργασίες της ως το τέλος Νοεμβρίου.

Στην κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες ως προς την προοπτική επίτευξης σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων και εξεύρεσης των αναγκαίων 200 ψήφων, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση. Και στον ΣΥΡΙΖΑ, δε, υπάρχει, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, τουλάχιστον σε μερίδα στελεχών, προβληματισμός για τον «αυτοεγκλωβισμό» του κόμματος, με αποτέλεσμα η τελική στάση στη Βουλή να συναρτάται και με την έκβαση των διαβουλευσεων τις επόμενες εβδομάδες. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δε, θα πάνε κανονικά, όταν κληθούν από τον κ. Θεοδωρικάκο.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider