Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο – Όλες οι τάσεις στη διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία για το Συνέδριο – Όλες οι τάσεις στη διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η νέα διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον ενώνεται με την Προοδευτική Συμμαχία, τέθηκε ήδη προς συζήτηση στην χθεσινή πολιτική γραμματεία.

Με τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία για το μεγάλο Συνέδριο, όπου θα πάρουν σάρκα και οστά τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για το μετασχηματισμό του κόμματος.

Η νέα διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον ενώνεται με την Προοδευτική Συμμαχία, τέθηκε ήδη προς συζήτηση στη χθεσινή πολιτική γραμματεία και σήμερα θα παρουσιαστεί με σκοπό να επικυρωθεί από την κεντρική επιτροπή.

Είναι αρκετά τα θέματα πάντως που εκκρεμούν και που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στις διήμερες διεργασίες της κ.ε., όπως το αν θα υπάρξει πρόταση για αλλαγή ονόματος του κόμματος και τι ακριβώς θα αντιπροσωπεύει αυτή η αλλαγή (με την οικολογία να είναι ένα από τα ζητήματα που προτάσσει η Κουμουνδούρου), αλλά και το αν τελικά θα υπάρξει επικύρωση της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση.

Όσον αφορά το θέμα αυτό, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να το έκλεισε ουσιαστικά πριν από λίγο καιρό σημειώνοντας μάλιστα πως «δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας», αλλά είναι αρκετά τα στελέχη που το επανάφεραν στην επικαιρότητα, σημειώνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα βοηθούσε τα μέγιστα και στην κινητοποίηση των προοδευτικών πολιτών, προκειμένου να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες του κόμματος.

Κανένα περιθώριο εσωστρέφειας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως θέλει να τελειώνουν άμεσα οι τάσεις εσωστρέφειας που επιδεικνύουν στελέχη που ανήκουν είτε στην πιο «αριστερή» πλευρά του κόμματος (όπως η τάση των 53+), είτε στην κεντροαριστερή πλευρά, οι οποίοι και επιθυμούν ένα ευρύ άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς περιορισμούς.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα φαίνεται να επισημαίνει πως δεν υπάρχουν τα περιθώρια για εσωτερικές αντιπαραθέσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να εφαρμόζει «πολιτικές επιζήμιες για τη χώρα».

Είναι άλλωστε αρκετά τα θέματα που «τρέχουν» αυτό το διάστημα, όπως η υπόθεση Novartis, η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και τα συμπεράσματα από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ επισήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «ξεχάσει» τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Τουρκία από τον Ιούνιο και είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο θέμα αυτό, αφού από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογο του δεν προκύπτει πως έγινε καμία κουβέντα τόσο για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, όσο και για την Κυπριακή ΑΟΖ. Δηλαδή τα δύο θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το ζήτημα της Novartis

Στη συνεδρίαση της χθεσινής πολιτικής γραμματείας συζητήθηκε και το θέμα της Novartis, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση προανακριτικής για τον Παπαγγελόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση και είναι δεδομένο πως θα επιμείνει σε αυτό, αφού όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ το κόμμα του επιθυμεί να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο σκάνδαλο και την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που από τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά «προκαλούσαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει προανακριτική και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επίσης αναφέρεται στις αγωγές των Σαμαρά και Βενιζέλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ προεκλογικά συμπορεύτηκε με τον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα αυτό, τώρα προσπαθεί να αφήσει εκτός κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα, πιστεύοντας προφανώς πως το μόνο που θα καταφέρει, εάν κάνει μια τέτοια κίνηση, είναι να «ηρωοποιήσει» τον αντίπαλο του.

Είναι δεδομένο πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει, στην συγκεκριμένη υπόθεση να γίνει απολύτως ξεκάθαρο «ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider