Αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση: Το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στη ΔΕΘ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση: Το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στη ΔΕΘ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ. Πιο ώριμος, πιο ήρεμος, πιο σίγουρος από ποτέ» αυτό είναι το νέο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 επικρατούσε ένα πολιτικό σύνθημα που έλεγε «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό». Και μπορεί πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζουν… αναφυλαξία σε οποιαδήποτε σύγκριση τους με το Σοσιαλιστικό κόμμα. Το οποίο κάποτε συγκέντρωνε την προτίμηση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, όμως πολλές φορές η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιούσε τότε το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ. Πιο ώριμος, πιο ήρεμος, πιο σίγουρος από ποτέ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο με την ομιλία του το Σάββατο, όσο και στην Κυριακάτικη συνέντευξη τύπου δεν άφησε κανένα ερώτημα αναπάντητο κι να θα έπρεπε να βγάλουμε ένα μόνο συμπέρασμα από την παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αυτό θα ήταν πως είναι αποφασισμένος να σταθεί όρθιος, να ανασυγκροτήσει και να δυναμώσει το κόμμα του και να αντισταθεί τις πολιτικές που θεωρεί καταστροφικές, αναμένονταν της ώρα που θα επιστρέψει και πάλι στην εξουσία.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη ΔΕΘ το στίγμα της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιας αντιπολίτευσης μαχητικής και αξιόπιστης που δεν θα γίνεται από τους «δρόμους», με συνθήματα όπως στο παρελθόν, αλλά και που είναι έτοιμη να κατέβει και πάλι στους δρόμους αν το κρίνει αναγκαίο.

Όλα στο φως

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί αν απέφυγε στην ομιλία του το Σάββατο να αναφερθεί στο θέμα της Novartis, δεν έγινε όμως το ίδιο και χθες στις ερωτήσει που δέχτηκε και αφορούσαν το θέμα αυτό. Και ήταν ξεκάθαρος: Υπάρχει σκάνδαλο φαρμάκων και όπως είπε «μπορεί να φωνάζει ο κλέφτης, αλλά ο νοικοκύρης δεν θα φοβηθεί».

Προκάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική ο,τι θέλει και του… ευχήθηκε «καλά ξεμπερδέματα» με τα εσωκομματικά του.

Εργασιακά

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα ξεκάθαρο στίγμα υπογραμμίζοντας τις βασικές διαφορές του ίδιους και του τωρινού πρωθυπουργού. Όπως επισήμανε η διαφορά είναι ό,τι τώρα «δίνονται πολλά σε λίγους και λίγα σε πολλούς».

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη μεσαία τάξη και τόνισε πως η νέα κυβέρνηση διοχετεύει τις ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις: «Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης;
Είναι μεσαίοι αυτοί που έχουν κέρδη 5 εκ το χρόνο;»
αναρωτήθηκε στην ομιλία του στο Βελλίδιο και συμπλήρωσε πως αυτό έρχεται «Σε αντίθεση με αυτό που κάναμε εμείς».

«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τα εργασιακά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ήταν αρκετές οι φορές που κάλεσε τον Μητσοτάκη να μην προχωρήσει τα σχέδια του, όπως για παράδειγμα την εκλογή προέδρου με μόλις 151 βουλευτές. «Δεν πρέπει να είναι κομματάρχης» είπε ζητώντας την προστασία του Θεσμού. Στάθηκε αρκετά στο νέο αναπτυξιακό νόμο που χαρακτήρισε ένα νόμο ου δίνει «δώρα σε επιχειρηματίες», ενώ όσον αφορά τα εργασιακά είπε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη νομοθετεί καθ υπαγόρευση του ΣΕΒ και ακυρώνει μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και την κοινωνική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο διαχωρισμός ήταν σαφής, όπως σαφή ήταν και η προσπάθεια του να «χρεώσει» τις αποφάσεις της Νέα Δημοκρατίας που όπως άφησε να εννοηθεί διευκολύνουν και ευνοούν συγκεκριμένα, μεγάλα συμφέροντα στον αρχηγό της νέας κυβέρνησης, τον κ. Μητσοτάκη.

Υποκρισία και Πατριδοκαπηλία

Ο Αλέξης Τσίπρος σήκωσε τους τόνους μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για υποκρισία ο οποίος λέει πως τώρα θα τιμήσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συγκεκριμένη δέσμευση του ως «το καλό που έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση». Αναφέρθηκε αναλυτικά στα οφέλη που έφερε στη Μακεδονία και στη χώρα αυτή συμφωνία και για μία ακόμη φορά δήλωσε «υπερήφανος» που την πέτυχε.

Υπήρξε συμφωνία για τα πλεονάσματα

Δε αποτέλεσε φυσικά έκπληξη πως στάθηκε και στο θέμα της μείωσης πλεονασμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε γιατί δεν χρειάζονταν καμία διαπραγμάτευση, εφόσον δεν παραβιάζεται η συμφωνία με τους δανειστές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%, δηλαδή 1% ετησίως. Χωρίς να χρειάζεται διαπραγμάτευση, αφού η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια & χωρίς παραβίαση της συμφωνίας και με τα χρήματα των εταίρων διασφαλισμένα, μέσα από τον ειδικό εγγυητικό λογαριασμό. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει αυτό το σχέδιο, παραπέμποντας στο μέλλον μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για το ζήτημα των πλεονασμάτων. Ένα είναι βέβαιο: Το 2020 θα είχαμε στόχο 2,5%, άρα 2 δισ. ελαφρύνσεις, αλλά με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%. »

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως είχαν ενημερωθεί διεξοδικά οι εταίροι και είχαν συμφωνήσει σημειώνοντας «αν δεν συμφωνούσαν, θα το είχαν πει δημόσια».

Ο Νέος ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ένα σπουδαίο κύκλο, είναι ένα φαινόμενο της πολιτικής, η εξέλιξη των ποσοστών του, διαχειρίστηκε πολύ μεγάλες δυσκολίες και πήρε μεγάλο ποσοστό παρά το ευρύ μέτωπο εναντίον του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θεωρώ ότι μας δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία, να ασχοληθούμε και με την προσπάθεια να μπορέσει να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Να μπορέσουμε, δηλαδή, να δώσουμε απαντήσεις στα μεγάλα ερώτημα, να προσδιορίσουμε τι σημαίνουν τα οράματά μας. Αυτό μας αφορά όλους και τους προοδευτικούς πολίτες, στους οποίους θα απευθύνουμε ευρύ κάλεσμα» είπε αναφερόμενος στη διεύρυνση του κόμματος, ενώ αποκάλυψε πως από τις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η μεγάλη καμπάνια για την εγγραφή των νέων μελών.

Η ώρα της αυτοκριτικής

Μπορεί να μην αναφέρθηκε σε… ονόματα και διευθύνσεις ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, ξεκίνησε όμως τον «δημόσιο διάλογο» όπως είπε στη ΔΕΘ για τα λάθη και τις παραλήψεις που τελικά οδήγησαν στην ήττα των εκλογών.

Είναι δεδομένο πως τα τέσσερα παραδείγματα που επίλεξε να αναφέρει δεν ήταν πιθανότατα και τα τέσσερα πιο σημαντικά λάθη που έγιναν, τουλάχιστον όχι όλα, αλλά το σύνθημα για την έναρξη της συζήτησης των αιτίων της ήττας δόθηκε.

Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του, σε όλους τους τομείς και όπως φάνηκε είναι πλέον πανέτοιμος για ένα δυναμικό… come back.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider