«Τρέχει» για τον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση - Τέλος Σεπτεμβρίου οι αλλαγές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρέχει» για τον Ποινικό Κώδικα η κυβέρνηση - Τέλος Σεπτεμβρίου οι αλλαγές
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες περιπτώσεις απαλλακτικών αποφάσεων, όπως για πρώην Χρυσαυγίτες, και «τρέχει» τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. 

Η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα προ σχεδόν τριών μηνών είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων για το timing, κατά το οποίο έγινε. Έκτοτε, όμως, ο Ποινικός Κώδικας (ΠΚ) έχει τεθεί σε εφαρμογή και παράγει αποτελέσματα, τόσο για όσους είναι έγκλειστοι, όσο και για όσους αντιμετωπίζουν εν εξελίξει ποινική διαδικασία, μιας και σε πολλές περιπτώσεις επέρχονται σημαντικές αλλαγές, κυρίως ως προς το πλαίσιο ποινής ή τη φύση του εκάστοτε αδικήματος.

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα παραγόμενα αποτελέσματα του Ποινικού Κώδικα, αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά, μιας και υπόδικοι ή έγκλειστοι αντιμετωπίζονται πάντα με γνώμονα τις ευνοϊκότερες διατάξεις. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επιφέρει τέτοιες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ώστε να αποφύγει «κάζα», όπως αυτά με την περίπτωση της Χρυσής Αυγής που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων.

Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση είδαν με εξαιρετικά ανησυχία να παύει η ποινική δίωξη εις βάρος του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού και του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μίχου,για την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη το 2013. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που επέφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, έμπειροι νομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά άλλων αλλαγών που έχουν γίνει σε σειρά άρθρων.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις αλλαγές που πρόκειται να κάνει το επόμενο διάστημα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει, απαντώντας σε ερώτηση του Reader.gr, ότι οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα κατατεθούν στο τέλος του Σεπτεβρίου. Τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που έχει συστήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος, σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, επέλεξε να μην πάει σε fasttrack διαδικασίες και να τύχουν επαρκούς επεξεργασίας οι σημειακές αλλαγές που θα επέλθουν.

Μάλιστα, αντί να πάει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είχε προαναγγείλει από τη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το μεσημέρι αναλυτική συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Κράνη για όλα τα ανοιχτά θέματα της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, στο επίκεντρο δεν είναι μόνο οι αλλαγές στον Κώδικα, αλλά και ζητήματα επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης κ.ο.κ.

Όπως και να έχει, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει στο εγγύς μέλλον φαινόμενα, όπως αυτό με την παύση δίωξης σε Χρυσαυγίτες, αν και ο ΠΚ που ψηφίστηκε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ παράγει ήδη ανέκκλητα αποτελέσματα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider