Χατζηδάκης για Μάτι: Θέλω να κάνω καθαρούς λογαριασμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης για Μάτι: Θέλω να κάνω καθαρούς λογαριασμούς
Μέσα στο Σεπτέμβριο η υπογραφή συμφωνίας για την κατάρτιση του ειδικού χωρικού σχεδίου για το Μάτι.

Στα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και στα μέτρα που υιοθετούνται για την Ανατολική Αττική και τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 αναφέρθηκε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ΠΝΠ με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με το ΤΕΕ και θα ξεκινήσουν αμέσως οι μελέτες για την κατάρτιση του ειδικού χωρικού σχεδίου των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.

«Εφαρμόζουμε απολύτως τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, τον ιδρυτικό νόμο της ΕΑΑΔΗΣΥ, της αρμόδιας αρχής, κάνοντας χρήση των διατάξεων περί ανωτέρας βίας. Και ερωτώ κάθε συνάδελφο στην Αίθουσα: Εάν εδώ δεν έχουμε περίπτωση ανωτέρας βίας, ποια είναι η περίπτωση ανωτέρας βίας, όταν η χώρα μας επί έναν χρόνο, οι Έλληνες πολίτες, ακόμα και οι μη ενδιαφερόμενοι άμεσα, ασχολούνται σε συνεχή βάση με ζήτημα αυτό, με το εθνικό αυτό δράμα;

Προσπαθούμε, λοιπόν, να συνδυάσουμε -και νομίζω τα καταφέρνουμε- την ταχύτητα με τη διαφάνεια. Στο σχέδιο νόμου υπάρχουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες ως προς αυτό.

Αναφέρθηκα στην πρώτη ασφαλιστική δικλίδα, που είναι ο προσυμβατικός, αλλά και ο κατασταλτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα. Υπάρχει και εδώ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είναι εκεί και θα ελέγχει προσυμβατικά και κατασταλτικά. Είμαι σαφής.

Δεύτερον: Οι αναθέσεις των συμβάσεων είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, που προσδιορίζονται και συναρτώνται απόλυτα με τον σκοπό αποκατάστασης, αντιμετώπισης των ζημιών. Επίσης, οι αναθέσεις των συμβάσεων προβλέπεται να γίνονται με συνοπτικούς διαγωνισμούς και όχι μέσω απευθείας ανάθεσης.

Επομένως, εμείς θεωρούμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για αυθαιρεσία, αλλά παράλληλα να έχουμε και την αναγκαία ταχύτητα», σημείωσε σχετικά ο υπουργός.

Οι παρεμβάσεις

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που προωθούνται, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι:

Πρώτον, προχωρούμε σε παρεμβάσεις απολύτως άμεσης ανάγκης, όπως η ταχεία υλοποίηση με υπουργικές αποφάσεις των δράσεων που απαιτούνται για την πρόληψη κινδύνων στην περιοχή, απομάκρυνση του αμιάντου, απομάκρυνση των απορριμμάτων αυτού του περιβόητου οικοπέδου και τα λοιπά.

Δεύτερον, υιοθετούμε ένα πλέγμα προστατευτικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των κατοίκων που επλήγησαν. Τι εννοώ; Εννοώ, παραδείγματος χάρη, παράταση κατά ένα έτος στις προθεσμίες που έθετε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του προηγούμενου Ιουλίου ως προς την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και ως προς την αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Αυτό πάει για ένα έτος μετά. Επίσης, προβλέπεται μητρώο εγκαυματιών και θυμάτων πυρκαγιών προκειμένου να καλύπτονται κατά παρέκκλιση από τον ΕΟΠΥΥ τα θύματα. Είναι εδώ ο κ. Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Υγείας, ο οποίος στη συνέχεια θα μιλήσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για αυτό το ζήτημα.

Τρίτον -και θα σταθώ περισσότερο σ’ αυτό- δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ταχεία ανάπλαση και αποκατάσταση των περιοχών σε σωστές βάσεις», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μάτι Ξανά»

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μάτι Ξανά» απαντώντας στις επιφυλάξεις κάποιων βουλευτών:

«Θα αφήσω στο τέλος αυτά που αφορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχέση με τις ταχείες διαδικασίες και τις συγκεκριμένες προθεσμίες για την υλοποίηση των έργων, την αποκατάσταση των δικτύων κλπ και θα ξεκινήσω από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Μάτι Ξανά», η οποία είναι μια σύμπραξη των συναρμόδιων Υπουργείων και των δήμων της περιοχής με τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές και η οποία θα αναλάβει δράσεις για την ανάπλαση των περιοχών. Το καταστατικό της εταιρείας ενσωματώνεται -και πιστεύω προσωπικά ότι είναι απολύτως θετικό- στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να υπάρχει διαφάνεια.

Ακούσαμε στην Επιτροπή τις αντιδράσεις των κατοίκων, των ενδιαφερομένων για αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι νομίζω καταλάβαμε ότι οι κάτοικοι είναι υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας, αγκαλιάζουν αυτήν την πρωτοβουλία και χαίρονται για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποί τους θα συμμετάσχουν, θα είναι παρόντες σε αυτήν τη διαδικασία.

Υπάρχουν θέματα διαφάνειας; Ασφαλώς υπάρχουν θέματα διαφάνειας! Και ασφαλώς είστε εδώ για να μας ελέγχετε και να ελέγχετε την Επιτροπή. Και υποχρέωση και δική μας είναι να ελέγχουμε αυτή την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και υποχρέωση και δική μας είναι να παρακολουθούμε στενά το θέμα.

Δεν θέλω να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν εμπλοκή σε αυτό το θέμα και οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο των ανθρώπων. Είστε, όμως, εσείς εδώ με τον θεσμικό σας ρόλο και είμαστε και εμείς εδώ ως εποπτεύοντες για να ελέγξουμε τις διαδικασίες αυτές», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider