Αχτσιόγλου: Επανειλημμένα έχω απαντήσει στα ψεύδη του κ. Βρούτση για τις εκκρεμείς συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αχτσιόγλου: Επανειλημμένα έχω απαντήσει στα ψεύδη του κ. Βρούτση για τις εκκρεμείς συντάξεις
«Ο κ. Βρούτσης ακολουθεί μια πορεία ταυτισμένη με τα fake news» είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου

«Στην εργασία αναδεικνύεται η διαχωριστική μας γραμμή με τη ΝΔ» ανέφερε σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Realnews η Έφη Αχτσιόγλου.

Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο κύριος Βρούτσης σάς κατηγορεί ότι έχετε αφήσει πάνω από 200.000 συντάξεις χωρίς επανυπολογισμό και περισσότερους από 400.000 συνταξιούχους με προσωρινές συντάξεις…

Επανειλημμένα έχω απαντήσει στα ψεύδη του κ. Βρούτση για τις εκκρεμείς συντάξεις. Τον Ιούνιο του 2019 τα ίδια τα ταμεία έδωσαν στοιχεία για 107.000 εκκρεμείς συντάξεις και εφάπαξ, αριθμό μειωμένο κατά 73% από τις 400.000 που παρέδωσε η Ν.Δ. το 2015. Απολύτως αναληθής είναι και ο ισχυρισμός του περί δήθεν μη επανυπολογισμού συντάξεων. Ο επανυπολογισμός έχει γίνει για όλες τις συντάξεις, στη βάση του ν. 4387/2016. Ακόμα και στα ταμεία που ο κ. Βρούτσης παρέδωσε χωρίς στοιχεία και μητρώα, ο επανυπολογισμός έγινε με τεκμηριωμένες παραδοχές και στατιστικά στοιχεία. Όλες οι συντάξεις καταβάλλονται επανυπολογισμένες από 1/1/2019 όχι μόνο χωρίς καμία περικοπή, αλλά και με αυξήσεις για 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θα συνεχιστούν σε βάθος πενταετίας.

Ο κ. Βρούτσης ακολουθεί μια πορεία ταυτισμένη με τα fake news και την υπονόμευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Και το κάνει για δύο λόγους: Πρώτον, διότι η σύγκριση των πεπραγμένων του με αυτά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι χαοτική. Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη θητεία του ταυτίστηκε με τις αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές συντάξεων και το έλλειμμα του 1,1 δισ. ευρώ στα ταμεία. Δεύτερον, διότι μέσω της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος προετοιμάζει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε η τελευταία να φανεί ως σωτήρια.

- Γιατί να μη δοθεί η δυνατότητα σε όσους ασφαλισμένους επιθυμούν να έχουν ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, όπως συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες;

Κατ’ αρχάς η δυνατότητα των πολιτών για επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση υπάρχει εδώ και δεκαετίες στη χώρα, όπως και η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Η επικουρική ασφάλιση, όμως, αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και σε καμία περίπτωση η ιδιωτικοποίησή της δεν αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική. Το αντίθετο ισχύει. Δεδομένου, μάλιστα, ότι στο σύστημά μας οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δημιουργεί τρύπα δεκάδων δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα και στον Προϋπολογισμό, η οποία οδηγεί σε περικοπές των καταβαλλόμενων συντάξεων. Παράλληλα, οι σημερινοί και οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι μένουν ακάλυπτοι, χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση για τις εισφορές που έχουν καταβάλει και το ύψος των συντάξεων που θα λάβουν. Από ένα τέτοιο σενάριο κερδίζουν μόνο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση διαφημίζει διαρκώς, αποκρύπτοντας σκοπίμως ότι οι καταθέσεις των ασφαλισμένων σε αυτές εκτίθενται στον επενδυτικό κίνδυνο.

- Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε τόσο σημαντικό τον τομέα των εργασιακών;

Στην πολιτική για την εργασία αναδεικνύεται το μοντέλο ανάπτυξης που κάθε κόμμα επιδιώκει και άρα αποτελεί τον πυρήνα του πολιτικού του σχεδίου. Στην εργασία αναδεικνύεται η σαφής διαχωριστική μας γραμμή με τη Ν.Δ. Η Ν.Δ. υιοθετεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που το γνωρίσαμε στη χώρα, κατά το οποίο μέσω της συρρίκνωσης των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων, που γίνονται αντιληπτά ως εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Στον αντίποδα, το αναπτυξιακό μοντέλο που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αύξηση των μισθών, τις συλλογικές συμβάσεις και την εν γένει ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων να αποτελούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και κυρίως για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Επομένως, στα εργασιακά η αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. είναι σφοδρή και συνολική. Οι, δε, πρώτες πράξεις της κυβέρνησης να καταργήσει εν κρυπτώ, με πλήρως αντιθεσμική κοινοβουλευτική διαδικασία, θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στις εργολαβίες και μέτρα προστασίας απέναντι στις απολύσεις, που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προδιαγράφουν ένα μέλλον άκρως συγκρουσιακό ανάμεσά μας.

- Πώς απαντάτε στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την πλήρη άρση των capital controls και τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων;

Η πλήρης άρση των capital controls -που σε μεγάλο βαθμό είχαν ήδη αρθεί- είναι το τελικό βήμα σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές. Η άρση αυτή όπως και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού είναι αποτελέσματα της ανάταξης της οικονομίας της χώρας που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ όμως η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια μεγάλη αντίφαση: από τη μια κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφή της οικονομίας και από την άλλη οικειοποιείται τα αποτελέσματα της πολιτικής του στην οικονομία για να θριαμβολογήσει.

- Στηρίζετε το αίτημα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Αν υπήρχε τέτοιο αίτημα, θα το στηρίζαμε χωρίς αμφιβολία, δυστυχώς όμως δεν τίθεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κλειδί για να τονωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, αλλά και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές. Γι’ αυτό στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας διαπραγματευτήκαμε και χαμηλώσαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει προηγουμένως η Ν.Δ. (από το 4,5% για πάρα πολλά χρόνια, στο 3,5% έως το 2022), υπογραμμίζοντας διαρκώς ότι παραμένουν υψηλοί. Για τον λόγο αυτό, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, την άνοιξη του 2019 δημιουργήσαμε τον καταπιστευτικό λογαριασμό, μέσω του οποίου μπορούσαμε να μειώσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αυτόματα κατά 1% για τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιθέτως αρνήθηκε ακόμη και να συζητήσει τη στρατηγική αυτή, κρατώντας τη χώρα δεσμευμένη στον στόχο του 3,5%, δηλώνοντας μάλιστα ξεκάθαρα ότι προτίθεται να τον τηρήσει ακυρώνοντας απολύτως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

- Τι σημαίνει το περιβόητο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ;

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει μαζικοποίηση, διεύρυνση και οργανωτική ανάπτυξη. Η μαζικοποίηση για ένα αριστερό κόμμα είναι προϋπόθεση προκειμένου να εμβαθύνει τον ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Υπό αυτή την έννοια, κόμμα ανοιχτό δεν είναι μόνο αυτό που προσεγγίζει τους πολίτες για να επικοινωνήσει τις θέσεις του, αλλά είναι πρωτίστως αυτό που επιτρέπει στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλει να εκπροσωπεί να το επηρεάσουν, που δεν έχει φοβικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει ακλόνητο στρατηγικό προσανατολισμό, αλλά και οι προοδευτικοί πολίτες έχουν μια συλλογική ευφυΐα που θα πρέπει να εμπιστευτούμε. Μια πορεία αμοιβαίας εμπιστοσύνης κόμματος και κοινωνίας είναι λοιπόν το άνοιγμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider