Ελληνογερμανικές σχέσεις με νέους όρους - Αλλαγή αφηγήματος επιδιώκει ο Μητσοτάκης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνογερμανικές σχέσεις με νέους όρους - Αλλαγή αφηγήματος επιδιώκει ο Μητσοτάκης
Δύο λέξεις ήταν στην προμετωπίδα του λόγου του πρωθυπουργού: μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη.

Το παρασκήνιο της συζήτησης Μητσοτάκη-Μέρκελ, το νέο αφήγημα που φιλοδοξεί να εμπεδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το «πράσινο» επενδυτικό master plan.

«Είναι παρα πολύ σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα στη Γερμανία. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πια ως μια «προβληματική» χώρα, αλλά ως μια χώρα που βγαίνει από την κρίση και προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες». Αυτή ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, κατά τις κοινές του δηλώσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της πρώτης του επίσκεψης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού στη γερμανική Καγκελαρία.

Και αν αφήσει κανείς στην άκρη τα χαμόγελα που έδωσαν και πήραν, αλλά και την πάντα αψεγάδιαστη γερμανική εθιμοτυπία, αυτό που μένει επί της ουσίας, ως προϊόν και των δύο εκτενών συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός, τόσο με την Καγκελάριο και τους συνεργάτες της, όσο και με τον «τσάρο» της γερμανικής οικονομίας Όλαφ Σολτς στη Wilhelmstrasse του Βερολίνου, είναι ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις, μετά και την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, μπαίνουν σε νέες βάσεις.

Δύο λέξεις ήταν στην προμετωπίδα του λόγου του πρωθυπουργού: μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη. Για το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και τα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του τις τελευταίες 50 μέρες ήταν ενήμερη, σε εντυπωσιακά λεπτομερειακά βαθμό, σύμφωνα με παριστάμενους στη συζήτηση, η Καγκελάριος Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός επεχείρησε και στο Βερολίνο να στείλει το μήνυμα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάθεται με ισότιμους όρους στο ευρωπαϊκό τραπέζι, επομένως, για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να «κερδίσει» ξανά την αξιοπιστία που είχε τρωθεί τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, ακόμα και αν η Ελλάδα πρόθυμα εκτελούσε τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, αυτό δεν σήμαινε αυτομάτως ότι είχε την εμπιστοσύνη αγορών και εταίρων. Αυτό επιχειρεί να αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης και να επανακαθορίσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε νέα βάση.

Θεμελιώδης συνισταμένη αυτής της νέας βάσης είναι και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, όμως, όμως και η μη αμφισβήτηση των δημοσιονομικών στόχων της χώρας για τα έτη 2019 και 2020, έστω και αν υπάρχει η προσδοκία για μια…θετική έκπληξη στο τέλος του έτους από το μέτωπο της επιστροφής στη χώρα μας των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, περιγράφει και κάτι ακόμα με τη δική του σημασία, το οποίο «γράφει καλά» στο στρατόπεδο των δανειστών: η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, προκειμένου να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι χωρίς σημασία, ιδίως σε μια περίοδο που σοβεί ο κίνδυνος για μια παγκόσμια ύφεση και έχει σημαντικό αντίκτυπο ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Πράσινο» επενδυτικό master plan

«Κλειδί» αυτής της νέας σχέσης, πάντως, θα είναι και οι επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε αναλυτικά ένα πεδίο συνεργιών με τη Γερμανία ως προς επενδύσεις στο περιβάλλον και τις ανανέωσιμες πηγές ενέργειας. Κατά πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και Σολτς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν τις πρακτικές παραμέτρους, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πλάνο σε ορίζοντα δεκαετίας, από το 2020 ως το 2030, με «πράσινα» χαρακτηριστικά. Αφετηρία αυτού θα είναι ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ που θα γίνει μάλλον το πρώτο τρίμηνο του 2020, με κοινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μέρκελ για να καταφανεί ότι δεν πρόκειται απλώς για λόγια, αλλά για ένα διμερές επενδυτικό master plan.

«Γκάζι» στο μεταναστευτικό

Παράλληλα, εκτενώς συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, το οποίο προβληματίζει και τις δύο πλευρές, εξαιτίας της έντασης των ροών. Και επειδή απέχουμε ακόμα από έναν κοινό μηχανισμό ασύλου στην Ε.Ε., όπως το έθεσαν και οι δύο ηγέτες, η μπάλα περνά κυρίως στην ελληνική πλευρά. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, οι οποίες σήμερα διαρκούν ακόμα και έξι μήνες. Αυτό θα γίνει προκειμένου να ενισχυθούν και οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Παράλληλα, θα γίνουν και νέες προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών στα νησιά με έμφαση, κατά πληροφορίες, στη Σάμο, όπου η κατάσταση είναι τραγική και οι προσφυγικές δομές κοντεύουν να «σκάσουν». Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι μείζων είναι και η βοήθεια από μεριάς Ε.Ε. και Γερμανίας, μέσω και της Frontex, για την ενίσχυση των περιπολιών στο Αιγαίο και την καλύτερη φύλαξη των ελληνικών- άρα και ευρωπαϊκών- συνόρων.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider