«Εκεχειρία» Τσίπρα – Σκουρλέτη με φόντο την ενοποίηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής συμμαχίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εκεχειρία» Τσίπρα – Σκουρλέτη με φόντο την ενοποίηση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής συμμαχίας
Ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως αναμένονταν εξέφρασε τα παράπονα του στον πρόεδρο του κόμματος για την επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα.

Στην Κουμουνδούρου συναντήθηκαν χθες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Σκουρλέτης κι αφού συσκέφθηκαν για αρκετή ώρα, παρουσία και των Χαρίτση – Καλογήρου, στην συνέχεια άφησαν να διαρρεύσει πως τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για εσωκομματικές διαφωνίες και «μαχαιρώματα», δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «εκεχειρία», η οποία όμως φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αργά ή γρήγορα το θέμα θα επανέλθει στην επιφάνεια.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως αναμένονταν εξέφρασε τα παράπονα του στον πρόεδρο του κόμματος για την επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα. Υποστήριξε μάλιστα πως η ενόχληση του δεν αφορά τόσο τον ίδιο, αλλά το γεγονός πως ως γραμματέας του κόμματος έρχεται σε δύσκολη θέση και ουσιαστικά υπονομεύεται η δουλειά του και ιδιαίτερα σε μία στιγμή κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν σχεδιάζει την επόμενη μέρα του.

Ο Σκουρλέτης είπε χαρακτηριστικά πως βάλλεται το κύρος του σε μία περίοδο που θα έχει ιδιαίτερα ενεργό και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, στις οργανώσεις και στην προσπάθεια εγγραφής των νέων μελών.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατανόησε τις ανησυχίες του, αρνήθηκε πως πρόκειται για μία επίθεση που έχει οργανωθεί από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του και τον καθησύχασε, λέγοντας του πως τον στηρίζει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί πως θα πάνε μαζί μέχρι το συνέδριο του κόμματος, υποστηρίζοντας πως δεν έχει σκοπό να τον αντικαταστήσει. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Άλλωστε ο Πάνος Σκουρλέτης θα ηγηθεί της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), στην οποία θα συμμετέχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό σημαίνει φυσικά πως δεν τίθεται θέμα άμεσης αντικατάστασής του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε παράλληλα να σταματήσει η εσωστρέφεια και να επικεντρωθούν όλοι στο κόμμα και τα όσα πρέπει να γίνουν για την διεύρυνση του.

Το αν πείστηκε ο Πάνος Σκουρλέτης από τις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα αποτελεί ερωτηματικό. Λογικά δεν πείστηκε, αλλά όπως φαίνεται οι δύο ισχυροί άντρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να κρύψουν, προς το παρόν «κάτω από το χαλί» τις διαφωνίες και να προχωρήσουν μαζί.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στην Κουμουνδούρου όμως δεν συζητήθηκε μόνο το θέμα του Πάνου Σκουρλέτη. Έγινε συζήτηση για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της εγγραφής των νέων μελών, αλλά και για την (δεδομένη) επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Τα νέα μέλη, θα συμμετέχουν γενικότερα στην εκλογή των οργάνων του κόμματος.

Η έναρξη των διαδικασιών για την διερεύνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει με την σύσκεψη της πολιτικής γραμματείας, που θα γίνει την Τρίτη, αλλά και της Προοδευτικής συμμαχίας που θα ακολουθήσει.

Η διεξαγωγή του συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας θα γίνει το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε τα σενάρια που ήθελαν ο χρόνος διεξαγωγής να είναι η άνοιξη, διαψεύδονται.

Παράλληλα δεν θα υπάρχουν πλέον διπλά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε ενοποίηση των δύο πλευρών.

Όσον αφορά την ΔΕΘ και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει κρητική για τους δύο πρώτους μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως τα πρώτα δείγματα κάθε άλλο παρά θετικά είναι, αλλά θα αναφερθεί και στην επόμενη ημέρα του δικού του κόμματος και στην αισιοδοξία που του επιτρέπει να έχει το 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider