Πέρασε από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέρασε από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με την συναίνεση τεσσάρων από τα έξι κόμματα το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στις 120 δόσεις.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το φορολογικό νομοσχέδιο, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης.

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ και «όχι» επί της αρχής και «ναι» στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

  • Τι προβλέπει το νέο φορολογικό

Για το 2019 προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων. Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση είναι 30%, για τη μεσαία τάξη είναι 20% και για ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1 εκατ ευρώ η μείωση είναι 10%.

Αναλυτικότερα για τον ΕΝΦΙΑ το νομοσχέδιο προβλέπεται τα ακόλουθα:

Για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, η οποία σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2018 διαμορφώνεται ως εξής:

  • 30% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.
  • 27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως 70.000 ευρώ
  • 25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

1) Απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.

2) Προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.

3) Ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

4) Ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

5) Ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

6) Αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.

Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει το φθινόπωρο μαζί με τον προϋπολογισμό του 2020 και θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Να εκμεταλλευτούν την ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο μέσω των 120 δόσεων κάλεσε τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, γιατί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία και πρέπει να αξιοποιηθεί από τους συμπολίτες μας. Πολύ σύντομα θα φέρουμε έναν μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων που δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά».

Τη βούληση της κυβέρνησης να μειώσει τα φορολογικά βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η ελάφρυνση που θα δουν αυτοί οι πολίτες είναι 22 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε πως με τη ρύθμιση επωφελούνται 474.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που από την προηγούμενη ρύθμιση δεν θα επωφελούνταν και 1,3 εκατομμύρια πολίτες, των οποίων η αξία ακίνητης περιουσίας είναι από 80.000 μέχρι 160.000, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με την σημερινή ρύθμιση από 90 ευρώ μέχρι 170 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider