Ποιές θα είναι οι εξαγγελίες του Χατζηδάκη για τα ενεργειακά-Αλλαγές στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τα δίκτυα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιές θα είναι οι εξαγγελίες του Χατζηδάκη για τα ενεργειακά-Αλλαγές στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τα δίκτυα
Το απόγευμα τις Δευτέρας αναμένεται να δώσει το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στα ενεργειακά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το απόγευμα τις Δευτέρας αναμένεται να δώσει το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στα ενεργειακά, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ήδη μια πρώτη «γεύση» για το τι μέλλει γενέσθαι σε «καυτά» θέματα όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), οι τιμές ρεύματος, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση, οι ΑΠΕ, οι υδρογονάνθρακες και η ηλεκτροκίνηση έδωσαν κατά τα τελευταία 24ωρα τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Όσον αφορά στη ΔΕΗ, το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε «παρεμβάσεις εξορθολογισμού» της λειτουργίας της. Θα ληφθούν δομικά μέτρα που θα προωθήσουν την εξυγίανση της συνολικής θέσης της ΔΕΗ στην αγορά και θα διασφαλίσουν πηγές ανάπτυξης για τη μελλοντική ΔΕΗ. Το ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης της επιχείρηση που θα παρουσιάσει ο κ. Χατζηδάκης το απόγευμα αναμένεται να διαφέρει ριζικά από εκείνο που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αρχικά, αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα (ΔΕΔΔΗΕ) και στη συνέχεια να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, με τις υποδομές ουσιαστικά να μην παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο, κάτι το οποίο αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή» της προηγούμενης κυβέρνησης. Όσον αφορά στα τιμολόγια ρεύματος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σάββατο εξήγγειλε ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλο οι καταναλωτές. «Αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε και άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος», διευκρίνισε και πρόσθεσε : «Όπου χρειασθεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή.»

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αναμένεται να καταργηθούν, μία κίνηση που δείχνει να ενθαρρύνεται τόσο από το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοπρασίας αλλά και την κριτική που έχει ασκήσει στο συγκεκριμένο μηχανισμό ο υπουργός (έχει αναφέρει ότι «η ΔΕΗ παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και το πουλάει μετά στους ανταγωνιστές της- στα περιβόητα συμφέροντα). Παράλληλα, αναμένεται να προωθηθούν μέτρα στήριξης επένδυσης στις ΑΠΕ καθώς όπως έχει αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης «δεν υπήρξε καινούργιο business plan και η ΔΕΗ δεν έχει επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, η λύση που θα προωθηθεί θα διαφέρει και πάλι από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης και αναμένεται να αλλάξει ο νόμος με τον οποίο διαχωρίζονταν οι υποδομές από την εμπορία.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ ήδη έχουν αναγγελθεί μέτρα για τη διασύνδεση των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας, την εξοικονόμηση και το περιβάλλον.

Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας ενώ τα μικρά νησιά αναμένεται να καταστούν, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενεργειακά αυτόνομα με την ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις και στα νησιά ενώ θα υπάρξει έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Τέλος, όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, βούληση του υπουργείο φαίνεται ότι είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες γρήγορα και σε νέα πεδία ενώ άμεσα αναμένεται να έρθουν στη Βουλή οι σχετικές συμβάσεις για την Κρήτη, τη Δυτική και τη Νοτιοδυτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider