Με όπλο την οικονομία η κυβέρνηση παίρνει το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με όπλο την οικονομία η κυβέρνηση παίρνει το βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης
Η τριήμερη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Bουλή αναμένεται να κλείσει σήμερα τα μεσάνυχτα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και την ψηφοφορία, όπου οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να υπερψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση.

Αιχμή της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα είναι και σήμερα το πεδίο της οικονομίας, με τις εντυπώσεις να έχουν κλέψει μέχρι στιγμής οι μειώσεις φόρων που εξήγγειλε για φέτος ο Πρωθυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακούφιση που θα δουν στα εκκαθαριστικά οι πολίτες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% και θα αφορούν κατά 30% τις μικρές ιδιοκτησίες, κατά 20% στις μεσαίες και κατά 10% στις μεγάλες, με αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, σκοπός της κυβέρνησης είναι να ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και να τονώσει την αγορά, συνδυαστικά με μέτρα όπως το πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή αλλά και της ισχύος του φόρου υπεραξίας.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις η οποία - σύμφωνα με την κυβέρνηση - βελτιώνεται και διευρύνεται. Με το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Bουλή μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, θα μειωθεί η ελάχιστη μηνιαία καταβολή από τα 30 στα 20 ευρώ, θα μειωθεί το επιτοκιο που βαρύνει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από το 5 στο 3% και θα διευρυνθεί η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του υπουργού οικονομικών κ. Σταϊκούρα, που αναμένεται να εξειδικεύσει τις αλλαγές στη φορολογία, αλλά και να περιγράψει το νέο τοπίο της οικονομίας για το 2020, αλλά και του Κωστή Χατζηδάκη, που θα εξηγήσει την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΔΕΗ.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πάντως στο reader.gr ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε με την ομιλία του το στίγμα της κυβερνητικής του τακτικής, που τον διαφορροποιεί εμβληματικά από τον προκάτοχό του, αφού έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω τα διχαστικά σχήματα του παρελθόντος και να δώσει βάση στην επιτάχυνση του κυβερνητικού προγράμματος και έργου. Πρόθεση των κυβερνητικών είναι να διατηρήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων καταθέτονας βροχή νομοσχεδίων (δέκα για την ακρίβεια μέχρι το τέλος του έτους) αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν συγκεκριμένη στόχευση και πυξίδα για το μέλλον της χώρας.

Στην κυβέρνηση αποτιμούν θετικά και την χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και στον επιδραστικό διεθνούς φήμης αναλυτή Fareed Zakaria, που με τίτλο «O νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας νίκησε τη λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας του με μεγάλη διαφορά», παρουσίασε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ως νίκη κατά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, που εστίασε στα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες και σχετίζονται με την φορολογία, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider