Πώς το Σύνταγμα μπορεί να «ξεκλειδώσει» τον νέο εκλογικό νόμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς το Σύνταγμα μπορεί να «ξεκλειδώσει» τον νέο εκλογικό νόμο
Η κυβέρνηση ποντάρει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, μιας και σε αυτή κρύβεται και το «κλειδί» για μια καίρια αλλαγή στον εκλογικό νόμο.

Μια είδηση που πέρασε κάπως απαρατήρητη χθες ήταν η εισήγηση της κυβέρνησης για τοποθέτηση του πρώην υπουργού, Ευριπίδη Στυλιανίδη, στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη νέα Βουλή.

Και αν κανείς πολλά θα μπορούσε να πει για την επιλογή του ακραιφνώς «καραμανλικού» καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου με τη γερμανική Παιδεία ως προς τις εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ, η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτό δεν είναι το μείζον, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, από το φθινόπωρο και μετά και με ορίζοντα τα Χριστούγεννα θα «τρέξει» τη δεύτερη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, δηλαδή την αμιγώς αναθεωρητική, με βάση την αναθεωρητέα ύλη που έχει καθορίσει η προηγούμενη Βουλή. Η κατεύθυνση των αλλαγών, όμως, όπως προεκλογικά έλεγε η ΝΔ, θα καθοριστεί από την τωρινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μια από τις μείζονες διατάξεις, λοιπόν, είναι το άρθρο 54, παράγραφος 1 του ισχύοντος Συντάγματος που κρίθηκε αναθεωρητέο με 155 ψήφους στην προηγούμενη Βουλή και άρα χρειάζεται 180 ψήφους για να αναθεωρηθεί στην παρούσα Βουλή. Τι αναφέρει το 54 παρ.1;

«Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών», συγκεκριμένα.

Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα «δώρο» στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία: της επιτρέπει, εφόσον έχει 180 ψήφους, να αλλάξει τα όρια για την άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου που το υπουργείο Εσωτερικών θα επεξεργαστεί το επόμενο διάστημα. Χωρίς να το πει ρητά, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και έγκριτος συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης, όταν ερωτήθηκε τη Δευτέρα στην εκπομπή Online του ΣΚΑΪ, άφησε το παράθυρο ανοιχτό. Υπογράμμισε ότι η διαδικασία που θα εκκινήσει από τον Οκτώβριο θα είναι «μια εκτενής διαβουλευτική διαδικασία» και υπογράμμισε ότι είναι πρόωρο, σε αυτή τη φάση, να τοποθετηθεί η κυβέρνηση ως προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η αλήθεια είναι ότι στο πολιτικό παρασκήνιο, η αναθεώρηση του Συντάγματος ως το τέλος του έτους θεωρείται ένα «κλειδί» και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ που διαθέτει τις απαραίτητες 22 ψήφους (η ΝΔ έχει 158) για την αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου είναι πρόθυμο να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης με τη ΝΔ. Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει ότι, αν αναθεωρηθεί το άρθρο, θα μπορεί να ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύει αμέσως, όχι με 200 ψήφους, αλλά με 180.

Επιπρόσθετα: η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε αλλαγή του άρθρου που καθορίζει τις πλειοψηφίες για την εκλογή ΠτΔ, για το οποίο και χρειάζεται απλώς 151 ψήφους. Όχι, βεβαίως, για να εκλέγεται πλέον ΠτΔ με 151 ψήφους, αλλά για να μην τεκμαίρεται ένας «θεσμικός εκβιασμός», εφόσον το πολυπόθητο μέχρι στιγμής 180 δεν συγκεντρώνεται, όπως έγινε το 2014.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider