Με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, τις ομιλίες του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, οι εργασίες του 10ου Τακτικού Συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τις εννέα το πρωί, στις δύο αίθουσες του Metropolitan Expo βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες συζητήσεις. Η μία σχετίζεται με την παρουσίαση των δομών του προγράμματος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη να παρουσιάζει σε λίγη ώρα από τώρα τις βασικές οπτικές της λεωφόρου Συγγρού για το μέλλον της χώρας.

Η δεύτερη σχετίζεται με τις γενικές τοποθετήσεις των συνέδρων, στον απόηχο της χθεσινής ψήφισης του νέου καταστατικού της γαλάζιας παράταξης, το οποίο πέρασε με την καθολική αποδοχή των γαλάζιων και χωρίς να στηθούν κάλπες.

«Το γενικό πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με “λίγα από πολλούς”, η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται στα μέλη», σχολιάζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το νέο καταστατικό χάρτη να προβλέπει:

 • Το διαχωρισμό κόμματος-κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
 • Την καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας από τις τράπεζες και υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της παράταξης, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη.
 • Τα μικρότερα και πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο.
 • Τη θέσπιση θητείας για τον πρόεδρο.
 • Τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων.

Βασικές αλλαγές, μετά τις 100 τροπολογίες, που κατατέθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πραγματοποιήθηκαν πέριξ της συγκρότησης της Πολιτικής Επιτροπής. Αυτή θα αποτελείται από 150 αιρετά μέλη και 150 ex officio μέλη. Αυξημένα, δηλαδή, κατά 100 σε σύγκριση με το προσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Πλέον, στην Πολιτική Επιτροπή θα συμμετέχουν:

 • Ο πρόεδρος της παράταξης.
 • Οι αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας.
 • Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής.
 • Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, που λαμβάνουν πάνω από το 20% στην εσωκομματική εκλογή.
 • Όλοι οι εν ενεργεία δήμαρχοι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων.
 • Όλοι οι εν ενεργεία περιφερειάρχες.
 • Οι  δήμαρχοι σε πόλεις κάτω των 40.000, που είναι μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΕ.
 • Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και 15 μέλη από τη νεολαιίστικη οργάνωση.
 • Τρία μέλη από τους απόδημους Έλληνες.
 • Τα προεδρεία ή τα διοικητικά συμβούλια των κοινωνικών εταίρων.

Μείζον θέμα της σημερινής τελευταίας ημέρας του 10ου Τακτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει η ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Αυτή θα δώσει την τελική εσωτερική εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα καθορίσει τις ισορροπίες εντός της λεωφόρου Συγγρού, την επόμενη του Συνεδρίου ημέρα. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών έδωσαν και πήραν στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών, με τους προερχόμενους από την πλευρά του προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη, να κρατούν τα ηνία στο νέο όργανο.

Παράλληλα, σημαντική εκπροσώπηση θα έχουν οι "καραμανλικοί", ενώ δυναμικό "παρών" θα δώσουν και πρόσωπα κοντά στον αντιπρόεδρο, Άδωνι Γεωργιάδη. Τα μέλη της νέας Πολιτικής Επιτροπής αναμένεται πως θα έχουν την πρώτη συνεδρίασή τους τη Μεγάλη Τετάρτη, όπου θα εκλεγεί στη θέση του γραμματέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και μία ακόμα υποψηφιότητα γαλάζιου στελέχους.