Μητσοτάκης: Η ΝΔ κι εγώ χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η ΝΔ κι εγώ χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας
«Υπάρχει μια σχετική χαλάρωση στην ελληνική κοινωνία. Θέλω να επισημάνω ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια, όχι μισογεμάτη», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανάγκη να λάβει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ίδιος προσωπικά, περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3. Υπογράμμισε, δε, ότι, αν μετά τις εκλογές προκύψει κυβέρνηση, τότε αυτονόητα η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά, αν αυτό δεν συμβεί, τότε αυτό παραμένει μια πιθανότητα.

«Αν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο, δεν θα χρειαστεί να πάμε σε εκλογές. Το ερώτημα είναι τι κυβέρνηση θέλουμε. Εγώ επιμένω σε ισχυρή εντολή για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μας. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα και να κινηθούμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, η ΝΔ κι εγώ χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Είναι ενδιαφέρον ότι κατηγορούμαι εγώ για κινδυνολογία, επειδή κάνω μια παρατήρηση, από αυτόν που προκάλεσε το πρόβλημα με την ψήφιση της απλής αναλογικής», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. Προανήγγειλε, δε, τόσο αλλαγή του εκλογικού νόμου, όσο και άμεση παρέμβαση για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, αλλά και ψήφιση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. «Καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να είναι επισπεύδων, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς δεν θα βρεθούν 200 βουλευτές να στηρίξουν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», προσέθεσε ως προς το τελευταίο.

«Υπάρχει μια σχετική χαλάρωση στην ελληνική κοινωνία. Θέλω να επισημάνω ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια, όχι μισογεμάτη. Τώρα θα αποφασίσουμε για την κατεύθυνση, στην οποία θα κινηθεί η χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξής του, λέγοντας ότι οι πολίτες θα έρθουν να ψηφίσουν, αλλά προσμένουν αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όχι τόσο για να κλείσει ένας κύκλος, αλλά για να ανοίξει ένας καινούργιος. «Υπάρχει μια λελογισμένη προσδοκία. Υπάρχει μια ψήφος καρδιάς, αλλά και ψήφος μυαλού. Και υπάρχει μια αναγνώριση ότι η ΝΔ προσέρχεται με έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο που απαντά στις απορίες που έχουν οι συμπολίτες μας», προσέθεσε.

«Νομίζω ο κ. Τσίπρας θα έχει αρκετές περιπέτειες την επόμενη μέρα, αλλά δεν με αφορά. Εύχομαι, εφόσον ο λαός μας εμπιστευτεί και στείλει τον κ. Τσίπρα αντιπολίτευση, να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του και να μην επανέλθει σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε μένα

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του θα συμπεριλαμβάνονται και σημειακές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικά, ενώ τόνισε ότι οι υπουργοί του από την πρώτη μέρα θα παραλάβουν έναν φάκελο με νομοθετικές παρεμβάσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμες, αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα νομοθετικών πρωτοβουλιών με ορίζοντα εξαμήνου. «Πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα. Θα βρεθούμε σε καλή συγκυρία, με απόθεμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με ταχύτητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η ψήφος εμπιστοσύνης στη ΝΔ είναι και ψήφος εμπιστοσύνης σε μένα. Έχω την αποκλειστική ευθύνη να διαλέξω υπουργικό, να στελεχώσω κυβέρνηση με κατάλληλους ανθρώπους και να διασφαλίσω την απόλυτη ομοιογένεια της κυβέρνησης», τόνισε ακόμα. «Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι τροχονόμος διαφωνιών, τα στελέχη θα πρέπει να είναι της ίδιας σχολής σκέψης. Επίσης, δεν κατάλαβα ποτέ τι εξυπηρετεί ένας αναπληρωτής υπουργός που αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Αποκάλυψε ότι έχει καταλήξει σε πολλά πρόσωπα, άνω του 50% για το υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι θα είναι ένα σχήμα όχι μικρό, αλλά όχι και ιδιαίτερα μεγάλο, με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, κυρίως σε ρόλους υφυπουργών, αλλά και υπουργών. Τονισε, μάλιστα, ότι θα είναι και πρόσωπα που θα προέρχονται από το εξωτερικό και θα πάρουν το ρίσκο της επιστροφής στη χώρα. Τόνισε ότι δεν θα αναλάβει κάποιο υπουργείο.

«Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε σκεπτόμενους συμπολίτες μας που ψήφισαν μικρά κόμματα ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη μας. Υπάρχουν συμπολίτες μας που ψήφισαν κόμματα δεξιά της ΝΔ και ιδανικό θα ήταν να αφήναμε και τη Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση εκτός Βουλής», είπε ακόμα. «Αν η ψήφος οργής, διαμαρτυρίας (σ. σ. σε αυτά τα κόμματα) έχει νόημα στην παρούσα συγκυρία. Τα κόμματα διαμαρτυρίας πέθαναν ή θα πεθάνουν σε αυτή την κάλπη. Βλέπω να ανατέλλει μια αχνή ελπίδα ότι μπορούμε να αφήσουμε τα χρόνια της κρίσης πίσω μας», προσέθεσε.

«Από 1/1/2020 θα ισχύσουν οι μειώσεις φόρων και είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός της χώρας να λέει ότι θα ισχύσουν από το 2021. Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει αφήγημα και το σοκ της ήττας ίσως έχει κάποια ζαλίσει κάποιους στα υπόγεια και στα ισόγεια του Μαξίμου», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης για τα όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος του θα είναι και η αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας.

Για τους διορισμούς της ανώτατης βαθμίδας της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι αυτό «αποτελεί προνόμιο της επόμενης κυβέρνησης να διορίσει την ηγεσία και οι θέσεις αυτές θα πληρωθούν άμεσα με επιλογές που εκτιμώ ότι θα είναι υπεράνω υποψίας».

Ακόμα, ανέφερε ότι η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να σημαίνει και υποχρεώσεις από τη μεριά των επιχειρήσεων, ενώ διασαφήνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για μειώσεις συντάξεων. Δεσμεύτηκε, ακόμα, για άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και για τέλος ανοχής σε «γκρουπούσκουλα» τύπου Ρουβίκωνα από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης. Προανήγγειλε και αλλαγές στο πλαίσιο για τις άδεειες των κρατουμένων, με φόντο την περίπτωση Κουφοντίνα.

«Θα είναι πραγματικά πολύ γραφικό να δούμε τον κ. Τσίπρα, τον μνημονιακότερο των μνημονιακών πρωθυπουργών, πάνω στα τρακτέρ να διαμαρτύρεται κατά των Μνημονίων», είπε για το ενδεχόμενο να ξανανέβει στο πεζοδρόμιο ο νυν πρωθυπουργός. «Τα είπε πολύ ωραία ο κ. Καραμανλής και ευχαριστώ και τους κ. Καραμανλη και Σαμαρά που προσφέρουν στήριξη χωρίς υποσημειώσεις», τόνισε, τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider