Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης του εκπροσώπους των κομμάτων και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία είχε ως κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε επίσης του εκπροσώπους των κομμάτων (εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται) και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

Ειδικότερα, στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πέτρος Ευθυμίου, εκ μέρους του Ποταμιού ο Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κόμματος Ελένη Μαρτσούκου και ο Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες ήταν ακόμη: Από το υπουργείο Εξωτερικών, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννης Μπράχος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού Γιώργος Μπακατσιάνος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Λοβέρδος: Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο

Μετά τη συνεδρίαση, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε ανακοίνωση στην οπποία κάνει λόγο για ανεύθυνους χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει.Σήμερα ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή επί επτά μήνες τί έκανε;

Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιό λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών;

Και ακόμη για ποιο λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις.

Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λοβέρδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider