Η δύσκολη εξίσωση για το ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση Βενιζέλου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δύσκολη εξίσωση για το ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση Βενιζέλου
Η Φώφη Γεννηματά φάνηκε πως σήκωσε το γάντι στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος και δεν δίστασε χθες.

Η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής βρίσκει το χώρο μουδιασμένο και τα στελέχη που πρόσκεινται δίπλα στην Πρόεδρο του κόμματος σε θέση άμυνας, ώστε να εξηγήσουν το σκεπτικό πίσω από την συγκεκριμένη κίνηση.

Πάντως η Φώφη Γεννηματά φάνηκε πως σήκωσε το γάντι στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος και δεν δίστασε χθες, στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις εν μέσω της εκλογικής βραδιάς να επισημάνει πως «το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλω να στείλω στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, στους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ουσία η κυρία Γεννηματά πήρε μια απόφαση υψηλού ρίσκου από την οποία αναμένει εκλογικά οφέλη στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Το βασικό σκεπτικό πίσω από την κίνησή της είναι πως ο κ. Βενιζέλος κουβαλάει ένα δυσμενές πολιτικό φορτίο το οποίο δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο Κίνημα Αλλαγής - άρα η «θυσία» του πρώην Προέδρου θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή ενός αριθμού τους. Όπως έλεγαν χθες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη «κανείς δεν έδιωξε κανένα. Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει την μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια , προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος - που είχε εδώ κι αρκετό καιρό διαμηνύσει πως ο ίδιος, έχει να δώσει την μάχη του σταυρού από το 2009 κι έκτοτε είχε αναλάβει μια σειρά δύσκολων εθνικών και κομματικών αποστολών - αντέδρασε με σφοδρότητα στην πρόταση να τοποθετηθεί τελευταίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και κατηγόρησε ανοιχτά την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι έχει σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να κατηγορεί την κυρία Γεννηματά πως με την πράξη της αυτή μπορεί να εξυπηρετεί εξωθεσμικά κέντρα που θα καλοέβλεπα την περαιτέρω όσμωση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό τοπίο, με ορίζοντα τις μεθεπόμενες εκλογές.

Η κίνηση της κυρίας Γεννηματά είναι μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να κριθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης. Η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ δεν πρόλαβε να «μετρήσει» τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης κίνησης, αν και θεωρείται βέβαιο πως αυτή θα ανιχνευθεί στις μετρήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέλλον του κ. Βενιζέλου, το ενδεχόμενο ο ίδιος να αναπτύξει μια πολιτική πρωτοβουλία στο άμεσο διάστημα φαίνεται απίθανο, ενώ πηγές της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωναν μέχρι αργά χθες το βράδυ πως δεν υπάρχει περίπτωση καθόδου του με τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider