Το μισό εκατομμύριο αγγίζουν οι νέοι ψηφοφόροι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μισό εκατομμύριο αγγίζουν οι νέοι ψηφοφόροι
Ο συνολικός αριθμός των νέων ψηφοφόρων ανέρχεται στις 536.920.

Συμπεριλήφθηκαν στην Α' αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων του τρέχοντος έτους οι νέοι που συμπληρώνουν το 17o έτος της ηλικίας τους μέσα στο 2019 (οι γεννηθέντες το 2002) και ανέρχονται σε 106.760. Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 54.212 είναι άνδρες και 52.548 γυναίκες. Οι ψηφοφόροι που τώρα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, εν συγκρίσει με τις εκλογές του 2015, δεν είναι μόνον οι 106.760, αλλά και όσοι συμπλήρωσαν το ηλικιακό όριο στα χρόνια που μεσολάβησαν, με τον συνολικό αριθμό των νέων ψηφοφόρων να ανέρχεται στις 536.920.

Απρόβλεπτη αλλά συνειδητοποιημένη φαίνεται η νέα γενιά - κυρίως οι 17αρηδες που για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα ψήφου με απαρχή τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 75% των μαθητών ηλικίας 17 ετών και άνω δήλωσε ότι θα προσέλθει στις κάλπες ενώ μόνο το 13%. Σε ότι αφορά τους φοιτητές το 50% απάντησε ότι θα πάει να ψηφίσει ενώ το 36% δήλωσε αποχή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΑΠΘ οι μαθητές ενημερώνονται περισσότερο από την οικογένειά και τους συγγενείς τους ενώ οι φοιτητές φαίνεται να ενημερώνονται πιο εντατικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οικογένειά τους να αποτελεί πολύ μικρότερη πηγή ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider