Handelsblatt για παροχές: Ο Τσίπρας θέλει να μαζέψει ψήφους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Handelsblatt για παροχές: Ο Τσίπρας θέλει να μαζέψει ψήφους
«Ο πρωθυπουργός θέλει να σημειώσει πόντους στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Για το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας ειδική αναφορά σε ό,τι ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ήτοι οι 120 δόσεις, η «13η σύνταξη» και οι μειώσεις στο ΦΠΑ.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει με τη ρύθμιση των 120 δόσεων να εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ «και φυσικά ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών που αποτελούν σημαντικό τεστ για τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο το φθινόπωρο».

Η ίδια αναφορά γίνεται και όσον αφορά τη «13η σύνταξη» η οποία θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα «ώστε να καταβληθεί έγκαιρα πριν τις ευρωεκλογές και τις ταυτόχρονες δημοτικές εκλογές».

«Ο πρωθυπουργός θέλει να σημειώσει πόντους στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος ο Τσίπρας μιλά για μια ‘δύσκολη μάχη’ στις ευρωεκλογές. Στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 7-10 μονάδες έναντι της συμμαχίας των αριστεριστών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα μπροστά και στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές», τονίζεται επίσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αρκετοί ειδικοί αμφιβάλουν αν το σύστημα αυτών των δόσεων θα φέρει χρήματα στο ταμείο. «Φοβούνται ότι η ήδη εξασθενημένη κουλτούρα πληρωμών θα συνεχίσει να μειώνεται. Άνθρωποι με γνώση της οικονομίας αναφέρουν ότι αρκετοί φορολογούμενοι έχουν ήδη σταματήσει τις πληρωμές, τους τελευταίους μήνες γιατί ελπίζουν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι τους πρώτους δύο μήνες τα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ φτάνοντας στο τέλος του Φεβρουαρίου τα 104,6 δισ. ευρώ.

Η γερμανική εφημερίδα μεταφέρει τέλος και την ανησυχία και τη δυσφορία των δανειστών για τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα καθώς «έμαθαν για τις μειώσεις στους φόρους και τις αυξήσεις συντάξεων από τα ΜΜΕ».

«Τα εκλογικά δώρα θα κοστίσουν σχεδόν 4 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ενώ ο ESM, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δηλώσει ότι θέλουν ‘να ελέγξουν’ τους αριθμούς, το ΔΝΤ ήταν πιο ξεκάθαρο μέσω του επικεφαλής της αποστολής του ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, που είπε ότι το πακέτο Τσίπρα κινείται ‘προς τη λάθος κατεύθυνση’» καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider