Τσίπρας: Η Ελλάδα διέψευσε τις Κασσάνδρες, το ΔΝΤ να κάνει το χρέος του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Η Ελλάδα διέψευσε τις Κασσάνδρες, το ΔΝΤ να κάνει το χρέος του

Ηχηρό μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πως πρέπει να κάνε το χρέος του απέναντι στην Ελλάδα, αφού η χώρα κατόρθωσε να διαψεύσει τους καταστροφολόγους απέστειλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Την ώρα που όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Ουάσιγκτον για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο – παρέμβασή του στους Financial Times, υπεραμύνεται των ελληνικών προσπαθειών και ζητά από το Ταμείο να κάνει το καθήκον του.

«Η Ελλάδα διέψευσε τους καταστροφολόγους», υποστηρίζει με σθένος ο πρωθυπουργός, ενώ εκφράζει, παράλληλα, την πεποίθησή του πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, θέτουμε τις βάσεις για την ανάκαμψη», διαμηνύει ο πρωθυπουργός και εξηγεί πως η Ελλάδα σημείωσε το 2015 καλύτερες επιδόσεις σε αρκετούς κρίσιμους στόχους και αντίθετα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 2,3%, στην πραγματικότητα υπήρξε μία σταθεροποίηση της οικονομίας με ύφεση μόλις 0,2%. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι δεν κατανοεί γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις, με τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοσή τους, αλλά τις κάνει λιγότερο προοδευτικές, μεταθέτοντας σημαντικό μέρος του βάρους στους σχετικά φτωχούς.

Το περιεχόμενο του άρθρου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Τον περασμένο Οκτώβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 2,3% του ΑΕΠ.

Αντίθετα, το 2015 ήταν χρονιά οικονομικής σταθεροποίησης, με ύφεση μόλις 0,2%. Η επίδοση αυτή φέρνει την οικονομία σε καλύτερη θέση όσον αφορά την επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων.

Πράγματι, το 2015 η Ελλάδα ξεπέρασε αρκετούς κρίσιμους στόχους: τα δημόσια έσοδα ήταν υψηλότερα κατά 2 δισ. ευρώ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν μόνο με το ένα πέμπτο των διαθέσιμων πόρων που είχαν προβλεφθεί για αυτό το σκοπό, το ετήσιο ποσοστό ανεργίας υποχώρησε από το 26,5% το 2014 στο 24,9% και ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε άνοδο 3,3% τον Νοέμβριο του 2015- την υψηλότερη στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα ήταν πρώτη και όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., με ποσοστό απορρόφησης 97%, ενώ ο τουρισμός έσπασε όλα τα ρεκόρ με περίπου 26 εκατ. αφίξεις και 15,5 δισ. ευρώ έσοδα.

Λίγοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν λοιπόν ότι το 2016 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομία και την κοινωνία μας. Μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά τα οποία η οικονομία έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η Ελλάδα χτίζει τώρα τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη που θα αφορά όλους. Το κάνει αυτό με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δέσμευση να εξαλείψει χρόνιες θεσμικές παθογένειες που για δεκαετίες έχουν αποτελέσει την πηγή πολλαπλών στρεβλώσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.

Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Αν και το δημοσιονομικό μονοπάτι είναι πολύ πιο ήπιο και πολύ καλύτερα σχεδιασμένο από ότι στα προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες αποφάσεις και λεπτούς συμβιβασμούς σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κύριας πρόκλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: της προσφυγικής κρίσης.

Ένα πολύ σημαντικό άμεσο βήμα για να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας).

Κατά πολλούς τρόπους, αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ESM. Και η κυβέρνηση μας επείγεται να το ολοκληρώσει σύντομα. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που εποπτεύουν το πρόγραμμα σχετικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού πακέτου που πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

Το πακέτο περιλαμβάνει μια ομάδα μόνιμων μέτρων, με τα κυριότερα να είναι η φιλόδοξη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και μια ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας. Η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος έχει σχεδιαστεί για να αποδώσει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ, ενώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα αποφέρει εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και επιπρόσθετη εξοικονόμηση στην συνέχεια.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης δεσμευμένη να προχωρήσει την από καιρό καθυστερημένη νομοθεσία για να ενισχύσει τη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων, όπως και να βελτιώσει σε μόνιμη βάση την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι η σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η βελτίωση της συμμόρφωσης.

Η φορολογική μεταρρύθμιση έχει τρεις στόχους: Απόδοση, απλότητα και προοδευτικότητα. Πράγματι, θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και θα μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Θα φέρει επίσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και -σημαντικότερο- θα μοιράσει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας πιο πολλά από αυτούς που έχουν σχετικά περισσότερα για να συνεισφέρουν.

Η Ελλάδα δεν κατανοεί γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων με τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοση, αλλά κάνει τη μεταρρύθμιση λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας σημαντικό μέρος του βάρους στους σχετικά φτωχούς.

Η κυβέρνησή μας επανεκλέχθηκε με εντολή να πετύχει το διπλό στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αξιοπιστίας, από τη μια πλευρά, και της ένταξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την άλλη. Η φιλοδοξία μας, και το κριτήριο για την επιτυχία μας, είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα πετύχουν αυτούς τους στόχους στο πλαίσιο ενός αλληλεξαρτώμενου οικονομικού περιβάλλοντος και με σεβασμό στους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.

Η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος είναι ένα καλό παράδειγμα για το τι στοχεύουμε. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM αγνοώντας πεισματικά το γράμμα αλλά και το πνεύμα της συμφωνίας δεν υπηρετεί τις αρχές με τις οποίες η Ευρώπη άκμασε.

Πιστεύω ωστόσο ότι τις επόμενες λίγες ημέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Είμαι πεπεισμένος ότι το 2016 θα αποτελέσει κοινωνικό και οικονομικό ορόσημο για την Ελλάδα, αποκαθιστώντας την περηφάνια και την αισιοδοξία των πολιτών και κάνοντας την χώρα παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης που θα αφορά όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider