Ποιοι προηγούνται στη μάχη του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι προηγούνται στη μάχη του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου
Τα φαβορί της ευρωλίστας της ΝΔ ενόψει των εκλογών της 26ης Μαϊου.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει όλο και πιο προσωπική την αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ, όμως, επιδιώκει να αναδειχθεί το διακύβευμα της ευρωκάλπης ως…δημοψήφισμα, προκειμένου να δοθεί ένα σαφές μήνυμα για μια επικείμενη πολιτική αλλαγή.

Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιμένει να περιγράφει τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν με στήριξη του ΕΛΚ, τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ως «ανθέλληνα» και περίπου ως…τον Διάβολο επί της γης, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, επιμένει στην ανάδειξη της στενής πολιτικής του σχέσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι ο κ. Βέμπερ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, συνεπώς, εφόσον ο ίδιος είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, τοτε η Ελλάδα θα έχει μια πολύ καλή…άκρη στην κορυφή της ηγεσίας του Μπερλεμόντ στις Βρυξέλλες. Προς τούτο και την Τρίτη ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα είναι και πάλι στην Αθήνα, προκειμένου να εκκινήσει και επίσημα την καμπάνια του, σε μια εκδήλωση στο Ζάππειο που αναμένεται…μεγαλειώδης. Ενδεικτικό είναι ότι με τον κ. Βέμπερ θα έρθουν στην Αθήνα περί τους 30 ξένους δημοσιογράφους, ενώ οι κ. Βέμπερ και Μητσοτάκης θα επισκεφθούν από κοινού τη Νεμέα το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι έδρες

Στην Αθήνα, όμως, πέρα από το αν ο κ. Βέμπερ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και με την προεκλογική μάχη σε πλήρη εξέλιξη, τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το ποιοι θα είναι οι επόμενοι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση έχει 5 έδρες στην Ευρωβουλή. Εφόσον, όμως, είναι πρώτο κόμμα και με δεδομένο ότι το Ποτάμι μάλλον θα χάσει τις 2 του έδρες και οι ΑΝΕΛ τη δική τους 1, η ΝΔ «παίζει» τουλάχιστον για 7 έδρες ως πρώτο κόμμα. Εφόσον, δε, το ποσοστό που θα γράψει θα έχει «3» μπροστά, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι στο γαλάζιο επιτελείο μελετώντας τις μετρήσεις, τότε θα παίξει για 8-9 έδρες, ανάλογα με την εκλογική επίδοση . Ο αριθμός «9» θεωρείται ανώτατο όριο, άρα, στους μετριοπαθείς υπολογισμούς όλοι σημειώνουν τον αριθμό «8».

Η μαγική οκτάδα (;)

Από εκεί και πέρα, λοιπόν, και με δεδομένο ότι η σταυροδοσία σε εθνικό επίπεδο είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, γαία πυρί μειχθήτω. Οι υποψήφιοι έχουν…πάρει τους δρόμους και οργώνουν τη χώρα. Βεβαίως, το να προεβλέψει κανείς ποιοι θα κερδίσουν τη μάχη της οχτάδας ήδη από τον Απρίλιο είναι ένα εξαιρετικά παρακινδυνευμένο εγχείρημα. Για παράδειγμα, θεωρητικό προβάδισμα έχουν οι 5 νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Σπυράκη, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Γιώργος Κύρτσος και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, οι οποίοι πέφτουν για δεύτερη φορά μετά το 2014 στη μάχη του σταυρού σε εθνικό επίπεδο. Δεν είναι, όμως, «γραμμένο στην πέτρα» ότι και οι 5 θα επανεκλεγούν, αν και όλοι στη γαλάζια «πιάτσα» συντείνουν ότι τουλάχιστον 4 θα είναι και στη νέα Ευρωβουλή.

Από εκεί και πέρα, η υπάρχει η σταθερά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θεωρείται η «ψυχή» της παράταξης και μπορεί να πάρει σταυρούς συμπάθειας και εκτίμησης από όλες τις πτέρυγες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, η βουλευτής Άννα Ασημακοπούλου θεωρείται δυνατή, ενώ τόσο αυτή όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Κατερίνα Μάρκου από τους νυν βουλευτές του κόμματος, θα πάρουν το πολιτικό ρίσκο της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα, μάλλον στις αρχές Μαϊου.

Από εκεί και πέρα, πολύ δυνατή θεωρείται η περίπτωση του ψυχιάτρου και ατόμου με αναπηρία Στέλιου Κυμπουρόπουλου, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονομαστικά έχει αναφέρει δύο φορές το προηγούμενο διάστημα (ομιλία στην ΚΟ και συνέντευξη στο OPEN). Ο κ. Κυμπουρόπουλος έχει πέρασμα στην όλη ΝΔ, αν και ο ίδιος επιμένει ότι δεν επιζητεί «ψήφο λύπησης». Από εκεί και πέρα, από το ευρωψηφοδέλτιο του 2014, δοκιμάζουν εκ νέου τις δυνάμεις τους η Νίκη Τζαβέλλα, πρόσωπο με ισχυρή ατζέντα, αλλά και ο παραιτηθείς βουλευτής Γιώργος Αμυράς, με πολλές συμπάθειες εντός της ΝΔ. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Δέρβος έχει ξεκινήσει να γυρίζει την Επικράτεια και «γράφει καλά», ενώ έχει με τη σειρά του ευρεία περάσματα. Δυνατές επαφές έχει και ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Πειραιώς, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος επιστρέφει στο γαλάζιο στερέωμα και έχει πλειάδα επαφών από την ΟΝΝΕΔ, από την εποχή που ήταν πρόεδρό της τη δεκαετία του ’80. Αναγνωρίσιμα πρόσωπα είναι επίσης ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Καιρίδης, αλλά και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Έντονα κινείται ο γνωστός και αγαπητός σπορτσκάστερ και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης, ενώ στην οδό Πειραιώς με πολύ καλά λόγια μιλάνε για την Ελισάβετ Κυρίτση, η οποία ζει μόνιμα στην Ολλανδία, και είναι εξειδικευμένη στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider