Στόχος των επισκέψεων Τσίπρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόχος των επισκέψεων Τσίπρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο στόχος των επισκέψεων του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ "Alpha 9.89".

Είπε ότι ο πρωθυπουργός δημοσιοποιεί τα βήματα που έχουν γίνει και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση, στο φορολογικό, στο δημοσιονομικό, στο ασφαλιστικό, στα "κόκκινα" δάνεια, και βεβαίως για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. «Τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολλά και δύσκολα, είπε και τόνισε ότι «επομένως, η στάση των Ευρωπαίων θα πρέπει να είναι σαφής ότι όλα τα μέρη, τα οποία συμφώνησαν το καλοκαίρι, να συμφωνήσουν και να τηρήσουν αυτή τη Συμφωνία. Εμείς από την πλευρά μας το κάνουμε».

Σημείωσε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα όσον αφορά στο να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία του Ιουλίου, προκειμένου να φθάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση γρήγορα και επιτυχώς». Παρατήρησε ότι ωστόσο φαίνεται ότι «ενώ έχουμε συγκλίνει και ενώ όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, «η διαφωνία έρχεται τώρα μεταξύ των θεσμών» . «Υπάρχει μια απόσταση, όσον αφορά τη θέση του ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το τι απαιτεί αντίστοιχα από την Ευρώπη», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι μετά την αξιολόγηση θα αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, είπε ότι είναι μια συζήτηση που θα γίνει όσον αφορά τις τεχνικές διευθετήσεις του χρέους την ώρα που θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Εκτίμησε ότι είναι κοντά ο χρόνος που θα ανοίξει και δεν απέκλεισε, ως εκτίμηση, να γίνει αυτό ενδεχομένως και στην Ουάσινγκτον.

«Είναι μια εκτίμηση ότι πιθανόν να ανοίξει, αν και δεν είναι βέβαιον, διότι -όπως ξέρετε- το πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης εκεί δεν είναι σαφές ως προς αυτό», είπε.

Σχετικά με τα σχέδια νόμου που δρομολογεί η κυβέρνηση, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι δεν εκφράστηκε ένσταση περί «μονομερούς ενέργειας» από κανέναν αξιωματούχο, και ανέφερε ότι μονομερής ενέργεια θα ήταν αν απείχαν από τα συμφωνηθέντα. Προσέθεσε ότι παραμένουν σε συζήτηση και με τους θεσμούς και σε ανοιχτή διαβούλευση μέχρι την τελική τους κατάθεση, και τόνισε ότι έχουν συγκλίνει στο 95% και απομένει ένα 5% να κλείσει ώστε στο Eurogroup, πριν από το Πάσχα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Δικαιοσύνη και αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους για να υπάρξει αίσθημα Δικαίου στην ελληνική κοινωνία»

«Η Δικαιοσύνη, αλλά και οι άλλες αρμόδιες αρχές, οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή οφείλουν να αποκαλύπτουν, για να υπάρξει και ένα αίσθημα απόλυτου δικαίου σε αυτό τον τόπο, είπε η κυβερνητική εκπρόσωποςΌλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα σχετικά με τα Panapma Papers και γενικότερα τα στοιχεία που μαζεύονται»

Τόνισε ότι οφείλονται στον λαό απαντήσεις, έναν λαό "ο οποίος δεινοπαθεί έξι χρόνια τώρα και κάποιοι έχουν δράσει κατά τέτοιο τρόπο εις βάρος του ελληνικού λαού. Θα πρέπει κάποιοι άνθρωποι να λογοδοτήσουν". Υπογράμμισε ότι "αυτό, βεβαίως, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να το κάνει, είναι των αρμοδίων οργάνων, τα οποία νομίζω ότι επισπεύδουν τις διαδικασίες, κάνοντας τη δουλειά τους, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια εννοώ ότι επισπεύδουν".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider