Το «στοίχημα» Τσίπρα στο Γαλάτσι και οι επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «στοίχημα» Τσίπρα στο Γαλάτσι και οι επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα
H εκδήλωση θα έχει και Στέφανο Τζουμάκα για να υπενθυμίσει πως… το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Μηνύματα προς το ΚΙΝΑΛ πως δεν έχει την αποκλειστική «ιδιοκτησία» του προοδευτικού χώρου, αλλά και προς τη ΝΔ, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυναμική και απήχηση στο εκλογικό σώμα επιχειρεί να στείλει η σημερινή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι.

Οι διοργανωτές δεν επέλεξαν τυχαία τον χώρο. Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο διαθέτει χωρητικότητα μεγαλύτερη των 5,000 θέσεων κι αν γεμίσει απόψε, θα αποτελέσει, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου και τους συμμάχους της, μία απάντηση στην αντιπολίτευση και κατ’ επέκταση και στις δημοσκοπήσεις, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρός και συγχρόνως έχει μαζί του κι ένα μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού κόσμου. Εξ αυτού του λόγου στην συγκέντρωση, πέραν του κεντρικού ομιλητή που θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και θα θέσει και τα διλήμματα των ευρωεκλογών, θα μιλήσουν συνολικά 12 πολιτικά πρόσωπα, εκπροσωπώντας ο καθένας κάτι το διαφορετικό από την «Προοδευτική Συμμαχία». Από τον Γιάννη Ραγκούση και την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που ήταν υπουργοί του Παπανδρέου, μέχρι τον Νίκο Μπίστη που ήταν υπουργός του Σημίτη και τους εκπροσώπους του Πράττω και των πρώην στελεχών του ΚΙΝΑΛ που αποχώρησαν από τους ακτιβιστές του PES. H εκδήλωση θα έχει και Στέφανο Τζουμάκα για να υπενθυμίσει πως… το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας βεβαίως θα κάνει μία αμιγώς πολιτική ομιλία. Θα εκφράσει ασφαλώς την ικανοποίησή του για την συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου απέναντι στις δυνάμεις της Δεξιάς, θα τονίσει ότι αυτή θα είναι και η απάντηση στις απειλές της ακροδεξιάς και θα προειδοποιήσει πως οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα θελήσουν να επιλέξουν τον δρόμο ή της συντήρησης. Τοποθετώντας προφανώς στην συντήρηση την Νέα Δημοκρατία και τις πολιτικές της που συνιστούν, όπως αναμένεται να πει, επιστροφή στην σκληρή λιτότητα και τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή η εβδομάδα της βγήκε και πολιτικά και επικοινωνιακά.

Το ταξίδι Τσίπρα στην Βόρεια Μακεδονία παρότι λοιδορήθηκε από την αντιπολίτευση-πχ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι πήγε μόνος του- και η ΝΔ ότι επικύρωσε την ατιμωτική Συμφωνία των Πρεσπών-πήγε καλά. Τουλάχιστον αυτό εκτίμησε το Μαξίμου μετρώντας περί τους 140 επιχειρηματίες που ακολούθησαν τον πρωθυπουργό στα Σκόπια. Το 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών των ομολόγων απελευθερώνεται έπειτα από αρκετά μπρος πίσω και απόψε η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής. Όμως στα επόμενά της βήματα εντάσσει την άμεση προώθηση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία γνωρίζοντας ότι την περιμένουν εκατομμύρια πολίτες, όπως επίσης και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Αυτή η τελευταία κίνηση θα γίνει σύντομα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επισημαίνουν ότι η χώρα θα εξοφλήσει χρέη που έχουν υψηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο βγαίνουμε τώρα στις αγορές, αλλά συγχρόνως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί ότι «διώχνει» το ΔΝΤ από την χώρα έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία. Θα έχει επομένως μία διττή στόχευση, την δημοσιονομική αλλά και την συμβολική.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider