Το πρόγραμμα της ΝΔ για τις Υποδομές ανακοινώνει ο Μητσοτάκης- Τα projects που προκρίνονται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πρόγραμμα της ΝΔ για τις Υποδομές ανακοινώνει ο Μητσοτάκης- Τα projects που προκρίνονται
Μεταξύ των όσων θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι ένα Εθνικό Συμβούλιο Υποδομών, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα η ανακοίνωση του γαλάζιου προγράμματος για τις Υποδομές, με έμφαση σε μεγάλα projects. Έκπληξη η επαναφορά του οδικού άξονα «Υλίκη-Ελευσίνα».

«Εθνικό Σχέδιο Υποδομών-Επέδνυση στην ανάπτυξη». Αυτός θα είναι ο κωδικός του προγράμματος της ΝΔ για τις Υποδομές και τις Μεταφορές που θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινού με τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για το πρόγραμμα της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, και τον αρμόδιο τομεάρχη, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο, όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δεν θα πρόκειται για ένα κράμα εξαγγελιών παλαιού τύπου, αλλά για ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις πραγματικές δυνατότητες, αλλά και τη δυναμική της χώρας.

Μεταξύ των όσων θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι ένα Εθνικό Συμβούλιο Υποδομών, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου, μιας και βούληση του προέδρου της ΝΔ είναι ο προγραμματισμός για τα μεγάλα έργα υποδομών από εδώ και στο εξής να υπάγονται σε ένα κεντρικό στρατηγικό σχέδιο, προκειμένου να σταματήσουν να λάβει τέλος το φαινόμενο της υλοποίησης έργων χωρίς κανέναν συντονισμό και χωρίς καμία κεντρική κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πληροφορίες, αναμένεται να εξαγγελθεί και σε ποια μεγάλα έργα υποδομών θα δώσει προτεραιότητα μια κυβέρνηση της ΝΔ. Θα πρόκειται, κατά πληροφορίες, για 10-12 βασικά projects, στα οποία περιλαμβάνεται και ο εναλλακτικός οδικός άξονας «Υλίκη-Ελευσίνα», μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, που σχεδιαζόταν για την παράκαμψη της Αττικής, όμως ακυρώθηκε από το 2015 και μετά.

Ούτως ή άλλως, στο επίκεντρο της ΝΔ βρίσκονται τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία, σύμφωνα με το σκεπτικό της οδού Πειραιώς, είναι καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς λειτουργούν ως παράγοντας προσέλκυσης άμεσων επενδύσεων, ενώ έχουν θετικό αποτύπωμα και στην κοινωνία με τη δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, στην προμετωπίδα του σχεδίου της ΝΔ είναι σημαντικές θεσμικές αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο 4412, προκειμένου να επιτευχθεί το λεγόμενο «αναπτυξιακό άλμα».

Ακόμα, στο σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων εργαλείων χρηματοδότησης, προκήρυξης και ανάθεσης έργων, αλλά και η υιοθέτηση βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Έμφαση θα δοθεί και στα ΣΔΙΤ και, γενικότερα, στην περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στη γενίκευση των «συμβάσεων επιπέδου υπηρεσιών» στον τομέα της συντήρησης. Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η πρόταση για μελέτη σκοπιμότητας από τρίτο, ανεξάρτητο φορέα και όχι από τον κύριο ανάδοχο του έργου, όπως συμβαίνει σήμερα.

Όπως προαναφέρθηκε, η ΝΔ θα αναφερθεί στα μεγάλα έργα εθνικής προτεραιότητας που εντάσσονται στον σχεδιασμό, με βασική προϋπόθεση την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, είτε από εθνικούς, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και με ΣΔΙΤ, ενώ κρίσιμο ρόλο στα μεγάλα έργα υποδομών θα έχουν και οι περιφέρειες, οι οποίες έχουν και τη μερίδα του λέοντος στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Παράδειγμα άμεσης προτεραιότητας για τη ΝΔ είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, αλλά και ο ανασχεδιασμός της υλοποίησης της γραμμής 4 του μετρό, με τις προεκτάσεις της. Ακόμα, έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ στην προμετωπίδα του σχεδίου είναι και τα μεγάλα περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα. Για παράδειγμα, σε αυτά περιλαμβάνονται τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και κυρίως αυτά της Αττικής, ώστε να δοθεί τέλος στο μεγάλο πρόβλημα της Φυλής, αλλά και τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών.

Σημειωτέον, κομβικό ρόλο στη «χάραξη» του σχεδίου είχαν και ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Στεργίου, αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών επί Κωστή Χατζηδάκη, Νίκος Σταθόπουλος.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider