Τσίπρας: Όχι στην περιχαράκωση των λαών της Ευρώπης - Καθαρή απόφαση για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Όχι στην περιχαράκωση των λαών της Ευρώπης - Καθαρή απόφαση για το Brexit
«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία για έξοδο από την ΕΕ αναδεικνύει το ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης δεν είναι εύκολη ή γόνιμη», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη δυνατότητα παράτασης που μπορεί να δοθεί στη Βρετανία για να προετοιμάσει το Brexit, αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα προειδοποίησε και για τον κίνδυνο να υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία αν το Βρετανικό Κοινοβούλιο καταψηφίσει για 3η φορά την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι.

«Δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών εκλογών», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι η 22η Μαΐου, που είναι μια ημέρα πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία είναι ορόσημο για τη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για την 12η Απριλίου, ημερομηνία έως την οποία θα πρέπει να αποφασίσει η Βρετανία αν θα μετάσχει στις ευρωεκλογές.

«Η Ελλάδα είναι για ακόμα μια φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο δίλημμα, το οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι η λογική της δημιουργίας «περίκλειστων φρουρίων» δεν οδηγεί πουθενά. Και στο Brexit βλέπουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Αυτός της προσπάθειας να βρεθούν δύσκολες συλλογικές λύσεις και το πρόσωπο της συντηρητικής Ευρώπης που οδηγεί σε αδιέξοδα. Αυτά είναι και τα δύο πρόσωπα της ΕΕ.

«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Βρετανία στην απόφαση για έξοδο από την ΕΕ αναδεικνύει το ότι καμία λύση εθνικής περιχαράκωσης δεν είναι εύκολη ή γόνιμη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Εξαιρετικά δύσκολος αυτός ο δρόμος και για την Βρετανία και την ΕΕ και αυτό πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο δύσκολος δρόμος που μπορεί να έχει προοπτική είναι μέσα από το πλαίσιο της ΕΕ και την προσπάθεια να δοθούν προοδευτικές λύσεις εντός αυτού».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε και στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, μέσω της συνδεσιμότητας με το λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της χώρας επισημαίνοντας τις εξελίξεις στον αγωγό Eastmed, στο κλείσιμο της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και την τελευταία τριμερή συνάντηση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος με την συμμετοχή του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Η Ελλάδα μέσα σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται, έχει καταφέρει τα τελευταία τέσσερα χρόνια να γίνει μια χώρα που έχει αναβαθμίσει το κύρος και το ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε επικαλούμενος τις τριμερείς συνεργασίες, τον αγωγό Eastmed, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις οικονομικές επιδόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider