Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών
Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

Αλλαγές στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, φέρνουν τέσσερις τροπολογίες που θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή. Επίσης, με τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit.

Με την πρώτη τροπολογία κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

Με τη δεύτερη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα διορισμού υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.

Με την τρίτη τροπολογία οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Τέλος, η τέταρτη τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στο ίδιο πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών, σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider