Τσίπρας κατά Στουρνάρα: «Υπερτιμημένοι τεχνοκράτες» έριξαν την οικονομία στα βράχια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας κατά Στουρνάρα: «Υπερτιμημένοι τεχνοκράτες» έριξαν την οικονομία στα βράχια
«Δεν χρειαστήκαμε πιστωτική γραμμή όπως έλεγαν οι «Κασσάνδρες», τόνισε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Βολές κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στην κόντρα με τον Παύλο Πολάκη, αλλά και γενικά για τη στάση του απέναντι στις οικονομικές εξελίξεις, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο - το πρώτο μετά τον μίνι ανασχηματισμό - το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «υπερτιμημένους τεχνοκράτες» οι οποίοι «όταν πήραν την οικονομία την έριξαν στα βράχια», στέλνοντας το εξής μήνυμα προς τους υπουργούς του: «Ας αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού».

«Εμείς να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, το δικό μας έργο, που είναι να δώσουμε ανάσα την οικονομία, να δώσουμε στήριγμα στους πιο αδύναμους, να προχωρήσουμε στον προοδευτικό θεσμικό μετασχηματισμό αλλά και στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης στους πολίτες και του διεθνούς κύρους της χώρας», πρόσθεσε.

«Δεν χρειαστήκαμε πιστωτική γραμμή όπως έλεγαν οι 'Κασσάνδρες'», τόνισε, σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόσφατη έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Το δικό μας πολιτικό σχέδιο ήταν εκείνο που οδήγησε τη χώρα στο ξέφωτο, διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας για να επισημάνει πως «η κυβέρνησή μας ήταν εκείνη που ένωσε τους πολίτες γύρω από έναν εθνικό στόχο, να μείνει πίσω ο εφιάλτης της χρεοκοπίας και να βγει η χώρα από την κρίση».

«Διαψεύστηκαν όλες μια προς μια οι προβλέψεις καταστροφολογίας. Ευτυχώς για τον ελληνικό λαό δεν επαληθεύτηκαν και φάνηκε ότι ήταν απλά ‘διακαείς πόθοι’», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως «πλέον η Ελλάδα βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια στο δρόμο της ανάκαμψης. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον μόνιμη πηγή θετικών ειδήσεων στη διεθνή ειδησεογραφία».

Αναφερόμενος πιο διεξοδικά στα θέματα της πραγματικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. «Κάναμε πράξη την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τώρα το στοίχημα είναι να εφαρμοστεί παντού. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας εργοδότης που να μην εφαρμόσει την αύξηση του κατώτατου μισθού», τόνισε.

Προχωρώντας περαιτέρω στα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά:

Στην επιδότηση ενοικίου που, όπως σημείωσε, θα αφορά σε 260.000 νοικοκυριά και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού από 70 ευρώ έως 210 ευρώ.

Στην επιδότηση δανείου που, όπως εξήγησε, θα αφορά σε 180.000 νοικοκυριά και περιλαμβάνεται στη λίστα των πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία. «Θέτουμε τις βάσεις για να έχει η χώρα στεγαστική πολιτική για όλους στη φάση της ανάκαμψης», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς κατορθώσαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα προσαρμογής, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους κοινωνικά αδύναμους», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως «έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο οκτάμηνο μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider