Οι ενστάσεις της ΝΔ στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ενστάσεις της ΝΔ στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ισχυρότατες ενστάσεις από τη μεριά της ΝΔ έχει προκαλέσει η αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία το συνολικό κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ, όπως έχει τροποποιηθεί κατά τη διαδικασία Αναθεώρησης.

Γαλάζιες πηγές κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρα» πράγματα που συμβαίνουν και «επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας». Όπως λένε από τη ΝΔ, αυτό που προκύπτει είναι ότι «η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

«Μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο:

• το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.

• Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».
Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας η χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της ΝΔ», αναφέρουν από τη μεριά της ΝΔ, υπογραμμίζοντας τη σημερινή παραδοχή Κατρούγκαλου ότι οι αλλαγές που έγιναν στα Σκόπια είναι δεσμευτικές μόνο στο πλαίσιο του pacta sunt servanda από τη μεριά της Αθήνας.

Πηγές της ΝΔ, συνεπώς, υπογραμμίζουν ότι το γεγονός αυτό «συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ». «Αυτό μάλιστα συμβαίνει, ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες», προσθέτουν από τη ΝΔ.

Γαλάζιες πηγές επικαλούνται ένα «κραυγαλέο» παράδειγμα, για το οποίο μιλούσε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα Συντάγματος, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κλπ) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις Συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων. Με τα δεδομένα αυτά συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινήσεις από την πλευρά των Σκοπίων», τονίζουν με νόημα από τη ΝΔ.

Υπό αυτό το πρίσμα, από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το πλήρες κείμενος του νέου Συντάγματος της πΓΔΜ, όπως και το προοίμιό του. «Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο», τονίζουν από τη ΝΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider