Βουλή LIVE:  Στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών – Την Πέμπτη η ψηφοφορία 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή LIVE:  Στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών – Την Πέμπτη η ψηφοφορία 
Η ΝΔ ζήτησε την κατάθεση του πλήρους κειμένου του συντάγματος της γειτονικής χώρας μετά την αναθεώρηση.

Η διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή.

Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας. Αντίρρηση συνταγματικότητας κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. «Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν. Υποστήριξε ακόμη ότι αν ο υπουργός πει πως δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία για τελικό κείμενο, τότε η Βουλή ψηφίζει μια Συμφωνία που διαιωνίζει το πρόβλημα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Α. Λοβέρδος.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία αύριο Πέμπτη αργά το βράδυ.

Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΝΔ στην υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παραταθεί γι' άλλες τρεις μέρες και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να «σφραγιστεί» το Σαββατοκύριακο.

Το νομοσχέδιο με το οποίο πρόκειται να κυρωθεί η συμφωνία πέρασε πάντως από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής δίχως... αναταράξεις.

Η ΝΔ ζήτησε πάντως την κατάθεση του πλήρους κειμένου του συντάγματος της γειτονικής χώρας μετά την αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο ν' απαντά πως όλες οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο σύνταγμα της πΓΔΜ συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης που εστάλη από τα Σκόπια στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.