Κρίσιμη συνάντηση Lagarde-Merkel στη σκιά των διαρροών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη συνάντηση Lagarde-Merkel στη σκιά των διαρροών

Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιούν την Τρίτη το απόγευμα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, με τη Γερμανίδα καγεκλάριο Angela Merkel υπό το βάρος των διαρροών στον ιστότοπο Wikileaks αλλά και των πιέσεων για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ελάφρυνσης του χρέους.

Μέχρι στιγμής το Βερολίνο, όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των κρατών της Βόρειας Ευρώπης, τηρούν ίσες αποστάσεις από το Μαξίμου και το ΔΝΤ και επιχειρούν να υποβιβάσουν τις συνέπειες των διαρροών καθώς δεν είναι έτοιμες να συνεχίσουν χωρίς το ΔΝΤ.

Ενδεικτικό της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης είναι και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Jaeger ο οποίος ανέφερε ότι σενάριο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν είναι προς συζήτηση και κάλεσε για περισσότερη δουλειά.

Σύμφωνα με τον κ.Jaeger, «η Γερμανία ακόμα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τέλη Απριλίου με μέσα Μαΐου», ενώ σημείωσε ότι το Βερολίνο παραμένει αισιόδοξο για τη λύση του ελληνικού προβλήματος, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».

Συνεχίζονται οι «αρρυθμίες» στη διαπραγμάτευση

Η κυβέρνηση ποντάρει στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», η οποία ωστόσο δείχνει να υποβιβάζει το θέμα των διαρροών και να τηρεί ίσες αποστάσεις από το Μαξίμου και το ΔΝΤ. Και αυτό διότι καμία χώρα της Βόρειας Ευρώπης δεν είναι έτοιμη να συνεχίσει χωρίς το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στρέφεται άμεσα κατά της ΝΔ και έμμεσα κατά του ΔΝΤ δηλώνοντας ότι η ΝΔ «τάσσεται στο πλευρό του ΔΝΤ και στέκεται αρωγός των χειρότερων σεναρίων ενάντια στη χώρα».

Τις επιπτώσεις από μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις εκτιμά τοBloomberg, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους η παρουσία του Ταμείου είναι καθοριστική για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας διώχνει το ΔΝΤ τώρα που το χρειάζεται περισσότερο» αναφέρει σε δημοσίευμά του την Τρίτη, στον απόηχο των διαρροών του Σαββάτου.

Μπαλαούρας προς Gualtieri: Το ΔΝΤ πειραματίζεται ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη

Επιστολή στον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberto Gualtieri, απέστειλε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μάκης Μπαλαούρας.

Σε αυτήν καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και, συγκεκριμένα, την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Σχέσεων, να τοποθετηθεί για τν στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «πειραματίζεται με αποσταθεροποιητικά πολιτικά παιχνίδια ενάντια στη χώρα και την Ευρώπη».

Ο κ. Μπαλαούρας υποστηρίζει, επίσης, ότι «η πρόσφατη δημοσιότητα σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα», ενώ αναρωτιέται «εάν το ΔΝΤ μπορεί ακόμα να θεωρείται ένας αξιόπιστος εταίρος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εξέταση της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider