Βουλή – LIVE: Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή – LIVE: Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών
Πολιτικός... αναβρασμός για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών για τη Συμφωνία Πρεσπών εν μέσω κλυδωνισμών στα κόμματα και πολιτικών αντεγκλήσεων.

Η συζήτηση άρχισε με ένταση και καβγάδες για τα διαδικαστικά.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία,σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Αμανατίδης: Η Συμφωνία είναι ισορροπημένη, εθνικά επωφελής, υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί

Η ΝΔ παραδόθηκε στην ακροδεξιά συνιστώσα που έγινε η συνισταμένη της», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

«Θα μας κρίνει όλους η ιστορία και η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της από το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία, όταν το 2007 στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Καραμανλή, με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε περιληφθεί η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν στις προγραμματικές δηλώσεις τής κυβέρνησης Σαμαρά, το 2012, με υπουργό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ετίθετο το ίδιο θέμα. Η ιστορία έχει ανοίξει, όταν το 2014 ο τότε υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η θέση της χώρας μας είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Η ιστορία έχει ανοίξει τα βιβλία της και καταγράφει ότι τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εθνική θέση είναι η σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Τι άλλαξε; Η ΝΔ πως μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη πολιτική της αντίφαση; Γιατί άλλαξε τη θέση της;», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης.

«Σπέρνετε ανέμους αλλά θα θερίσετε θύελλες», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι «ακόμη και τώρα η ΝΔ δεν έχει καταγγείλει τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε βάρος του κοινοβουλίου».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι είναι το πρώτο βήμα και το επόμενο είναι οι πολιτικές ηγεσίες να πιέσουν για την πλήρη εφαρμογή της. «Η Συμφωνία είναι ισορροπημένη, εθνικά επωφελής, υπηρετεί την εθνική στάση και πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε ο Γιάννης Αμανατίδης και πρόσθεσε: «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς η ίδια η Συμφωνία ορίζει ότι τα συγκεκριμένα άρθρα που αναφέρονται στο όνομα δεν αλλάζουν».

Κικίλιας: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών

Επιζήμια για τη χώρα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι εκχωρεί στα Σκόπια εθνικά δικαιώματα της ελληνικής Μακεδονίας.

«Λίγο πριν λήξει η θητεία σας -και παρά τη συντριπτική βούληση του ελληνικού λαού που είναι απέναντι- αντί να αναζητείτε ευρείες πλειοψηφίες σε κορυφαία ζητήματα όπως αυτό, προχωράτε με υστεροβουλία στην ψήφιση της Συμφωνία. Στόχευση και τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να διχάσει τη ΝΔ και αφού δεν κατάφερε να το κάνει αυτό, προσπάθησε και διέλυσε άλλα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Αμυνας της Βουλής.

Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι από τη Συμφωνία η Ελλάδα πήρε ήσσονος σημασίας ανταλλάγματα, υποστηρίζοντας ότι σκοπός της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι ήταν να ωφεληθούν τα Σκόπια. Ζήτησε, ακόμα, να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, πριν -όπως είπε- «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους έξι πρόθυμους βουλευτές δεσμεύσουν τη χώρα σε μια μη αναστρέψιμη πορεία».

«Υπάρχουν και άλλα θέματα σε αυτήν την άκρως προβληματική Συμφωνία που σκοπίμως δεν θέλετε να θίξετε: όπως τι θα γίνει με τα εμπορικά προϊόντα τα οποία αφήσατε έξω από τη συζήτηση», σημείωσε ο τομεάρχης 'Αμυνας της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροπολιτικό παιχνίδι που -όπως ανέφερε- «επικαλείται την σκοπιανή επιχειρηματολογία και αυτό κάτι λέει». Σημείωσε, επίσης, ότι την ίδια στιγμή η ρητορική του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύει ότι εμπεριέχει τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και αποκαλύπτει τους σκοπούς της γείτονος χώρας.

«Σε περίπτωση που μια άλλη κυβέρνηση των Σκοπίων εγείρει αλυτρωτικά θέματα δεν έχετε σκεφτεί τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή όπως τα Βαλκάνια» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε:

«Διαλύσατε δύο κόμματα για τους μικροπολιτικούς σκοπούς σας αποκαλύπτοντας ότι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που μας κραδαίνετε, δεν υπάρχει. Στο τέλος της διακυβέρνησής σας δεν μπορεί να πηγαίνετε απέναντι στο ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider