Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν ένα πλήρες successs story

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν ένα πλήρες successs story

Την αισιοδοξία του πως «τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Είμαι αισιόδοξος», σημείωσε, «ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και πως στις συναντήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα το μήνυμά του είναι θετικό.

«Γιατί βλέπουμε ότι η Ελλάδα τώρα προχωρά ως κανονικό μέλος στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν και δικαιούνται ένα πλήρες successs story».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και πως γίνεται σε μία ενδιαφέρουσα στιγμή, «το βλέπουμε αυτό», εξηγώντας ότι δεν παρεμβαίνει σε καμία ψηφοφορία και πως είναι γνωστό ότι η Κομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό, μεταχειριζόμενος τον όρο «Μακεδονία». Σε αυτήν την αποστροφή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αλλά την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε "Βόρεια Μακεδονία", όχι "Μακεδονία", αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, έφτασε στην Αθήνα, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, προκειμένου να στείλει κι αυτός με τη σειρά του μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης κι ενόψει της έναρξης της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης.

Πέραν της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μοσκοβισί πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Ο Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα την ώρα που, όπως όλα δείχνουν, «μετ’ εμποδίων» αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης μετα- προγραμματικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι τεχνικές συναντήσεις των κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τις συζητήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ στην Αθήνα την επομένη εβδομάδα με την κυβέρνηση, με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς.

Στις συναντήσεις αυτής της εβδομάδος θα καταγραφούν η πρόοδος, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα του μεταμνημονιακού προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας και ουσιαστικά θα προετοιμαστεί ο βασικός κορμός της έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δεύτερη μετα-προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος επί των εκκρεμοτήτων που είχαν υποδείξει στα μέσα Νοεμβρίου οι θεσμοί για τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Οι σημαντικότερες μνημονιακές εκκρεμότητες αφορούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στη στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Πέραν των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων οι θεσμοί θα συζητήσουν στην Αθήνα με την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική. Δεδομένου πως υπάρχουν σχέδια αυξήσεων της τάξεως του 10% ή άνω των 50 ευρώ, είναι άγνωστο εάν αυτά θα γίνουν δεκτά από τους θεσμούς.

Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν ένα πλήρες successs story
Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν ένα πλήρες successs story
Μοσκοβισί σε Τσίπρα: Η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν ένα πλήρες successs story

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider