Βουλή LIVE: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλή LIVE: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ της Τετάρτης η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μισή ώρα αργότερα με την ψηφοφορία.

Λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, να ανεβαίνει πρώτος στο βήμα. Τον λόγο στη συνέχεια θα πάρει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πάνος Καμμένος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά και τη διαδικασία θα κλείσουν οι ομιλίες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του. Απαντώντας στα περί διαδικασιών-εξπρές για τις Πρέσπες, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε διάλογο, τόσο εντός Βουλής όσο και εκτός, στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στα περί «αλληλοδανεισμού» βουλευτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, από τα αλισβερίσια, η κυβέρνηση κατήντησε τη Βουλή σαν τη Βουλή των Σκοπίων. Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεχάσει τις διαδικασίες-εξπρές για τις Πρέσπες, ενώ τόνισε ότι, παράταση της κυβέρνησης, σημαίνει και παράταση της κυβέρνησης παρακμής στη χώρα.

Κουτσούμπας: Κατάπτυστη η Συμφωνία των Πρεσπών

«Κατάπτυστη» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη σημερινή συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Καταψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών και συνολικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλυσοδέσει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων στη φυλακή του ΝΑΤΟ, στην πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”, με αξιοποίηση του επικίνδυνου αλυτρωτισμού και του αντιδραστικού εθνικισμού. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία, την οποία θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί των Βαλκανίων, με πρώτο από όλους τον ελληνικό λαό» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Γεννηματά: Από τις κάλπες θα βγείτε και χαμένος και.. καμένος!

«Είχε πει ο κ. Καμμένος ότι θα σας μάθει να γράφετε με το δεξί, εσείς το παρακάνετε!» είπε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη και πάλι στον πρωθυπουργό είπε: «Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιός από το παλιό, έχετε γίνει βαρίδι για την Αριστερά », καταλογίζοντάς του το «συγχωροχάρτι» που έδωσε «στην καραμανλική περίοδο».

Δημοψήφισμα και αποπομπή των υπουργών των ΑΝΕΛ ζήτησε ο Καμμένος

Στη «δημοκρατική ευαισθησία» του πρωθυπουργού απευθύνθηκε ο Πάνος Καμμένος κατά την ομιλία του στην πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να πάει σε δημοψήφισμα σταματώντας την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Θύμισε μάλιστα την μεταξύ τους συνομιλία πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Θεοδωράκης: Θετική ψήφος στις Πρέσπες δε σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης

Ότι το Ποτάμι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κάνοντας τον εξής διαχωρισμό: «Για να μην χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί».

Λεβέντης: Η Βουλή δεν εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού

«Η Βουλή δεν εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη δευτερολογία του στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Προσπαθείτε με το ζόρι να επιβάλλετε στο λαό τη δική σας άποψη δεν είναι δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων διερωτήθηκε «τι πρέπει να κάνει ο λαός για να σώσει τη Μακεδονία», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκανε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν τις συναντήσεις με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. «Πριν πάει ο κ. Κότζιας και ο κ. Τσίπρας να συναντήσει τον κ. Ζάεφ δεν συνεδρίασε το κοινοβούλιο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πληροφορίες για άμεση συζήτηση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας: «Γιατί τέτοια τρεμούρα. Ποιος κρύβεται από πίσω;».

Όσον αφορά στην «παράδοση» του ονόματος της «Μακεδονίας» ο κ. Λεβέντης τη χαρακτήρισε εθνική μειοδοσία από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά, δε, στον Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε πως «αν ήθελε να σταματήσει τον συνεταίρο του δεν ήταν ανάγκη να αφήσει το πλοίο να βυθιστεί και στο παρά πέντε να εξέλθει του πλοίου».

Το Μαξίμου θεωρεί δεδομένη την ανανέωση της εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές μετά και την οριστική απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να ψηφίσει θετικά, όμως ο νέος πονοκέφαλος της κυβέρνησης συνδέεται με την στάση που θα τηρήσει το Ποτάμι κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την Τρίτη η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης, με καβγάδες και αντεγκλήσεις.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μια έντονη στιγμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την υπουργοποίηση του Ναύαρχου Αποστολάκη.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αιχμές για μη πατριωτική στάση, και για οικογενειακή παράδοση που σχετίζεται με αποστασία. Ταυτόχρονα τον κάλεσε να καταδικάσει τα φαινόμενα του εκφοβισμού βουλευτών που θέλουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπερασπίστηκε δε τη Συμφωνία λέγοντας ότι είναι στην κατεύθυνση του εθνικού συμφέροντος και ότι ο ίδιος γνώριζε πως θα είχε πολιτικό κόστος για τον ίδιο. Είπε επίσης ότι διαφωνεί με την αποχώρηση Καμμένου, αλλά σέβεται τη στάση του.

Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε και πάλι σε κάλπες.

Μίλησε δε για «συναλλαγή» Τσίπρα-Καμμένου και για «εικονικό διαζύγιο», αλλά και για «γυρολόγους βουλευτές» που πήραν «πολιτικά ανταλλάγματα», προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider