Διαζύγιο αμοιβαίου συμφέροντος για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαζύγιο αμοιβαίου συμφέροντος για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χώρισαν, ζήτω οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για το «διαζύγιο» του ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ που επικυρώθηκε χθες, με τους βέλτιστους δυνατούς όρους για τις δύο πλευρές: από τη μια, η κυβέρνηση δεν θα δυσκολευτεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η σχετική πλειοψηφία των 151 υπάρχει, ενώ από την άλλη ο Πάνος Καμμένος και θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και θα πάει στις εκλογές ως «Μακεδονομάχος». Βεβαίως, η συναινετική φύση του διαζυγίου δεν πρέπει να εκπλήσσει πολλούς, καθώς, επί της ουσίας, είχε προαναγγελθεί μετά την υποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τις σκληρές θέσεις του, στις αρχές της εβδομάδας, αλλά και την εμπέδωση του αυτοεγκλωβισμού του, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού μεσοβδόμαδα, όπου τράβηξε το χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης και μετακύλησε το δίλημμα στον κυβερνητικό του εταίρο.

Επί του πρακτέου τώρα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος φαίνεται πως, δεδομένων των συνθηκών, προέβησαν στη βέλτιστη δυνατή «μοιρασιά», με δεδομένες τις συνθήκες και τις ισορροπίες. Για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως προαναφέρθηκε είναι σαφές ότι υπάρχει η σχετική πλειοψηφία για την έγκριση της ψήφου εμπιστοσύνης, διαδικασία που κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης: οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, οι 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις, αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, είναι με βάση τους υπολογισμούς τα πρόσωπα που προσμετρώνται. Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει και με μια απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά για προφανείς πολιτικούς λόγους κυνηγάει τον μαγικό αριθμό «151».

Από εκεί και πέρα, εφόσον η κυβέρνηση περάσει το κρας τεστ της ψήφου εμπιστοσύνης, ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με γρήγορες διαδικασίες: με τις ψήφους 4 βουλευτών του Ποταμιού, της κ. Παπακώστα και εκ των ΑΝΕΛ της κ. Κουντουρά και του κ. Παπαχριστόπουλου, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει, ενώ αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί και η στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου εκ μέρος της ΔΗΜΑΡ. Πρόθεση της κυβέρνησης, πάντως είναι να εισαγάγει με τη διαδικασία του επείγοντος τη Συμφωνία, η οποία θα φτάσει με ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό ΥΠΕΞ τις αμέσως επόμενες μέρες. Ήτοι, στο τέλος της εβδομάδας και με την προοπτική να ψηφιστεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Προϋπόθεση επιβίωσης για τους ΑΝΕΛ

Για τους ΑΝΕΛ, η φύση του εν λόγω διαζυγίου ήταν προϋπόθεση επιβίωσης. Γι’ αυτό και ο κ. Καμμένος, διαπιστώνοντας ότι τίποτε δεν έχει να κερδίσει από μια μετωπική ρήξη, πήγε σε μια συναινετική διαδικασία, διαχωρίζοντας παράλληλα τη θέση του από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν έθεσε κομματική πειθαρχία ως προς την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και θα διαγράψει μόνο όσους υπουργούς του παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά την απόσυρση του κόμματος από την κυβέρνηση, άρα, κατά πάσα πιθανότητα, την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη, τους οποίους κάρφωσε για το ήταν στην Κίνα. Από την άλλη, δεν έθεσε ζήτημα διαγραφής για τους βουλευτές του Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι, καθώς έτσι διατηρεί τον αριθμό βουλευτών που απαιτείται για να έχει Κ.Ο. και, την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο κάνει κινήσεις προσέγγισης με άλλους βουλευτές, με το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου να ακούγεται έντονα, αν και ο ίδιος το διαψεύδει. Ο κ. Νικολόπουλος, πάντως, τονίζει ότι και θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δια στόματος Καμμένου, πάντως, οι μόνοι 3 που είναι σίγουροι από τους ΑΝΕΛ ως προς τη σκληρή στάση τους είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης, ενώ θα αποχωρήσει και ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος εδώ και μέρες έχει θέσει την παραίτησή του υπ’ όψιν του κ. Καμμένου. Ενδιαφέρον, πάντως, για το ότι ο κ. Καμμένος, επί της ουσίας, προκαταλαμβάνει το ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, είναι αυτό που είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίζουν νομοσχέδια της κυβέρνησης που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο. Άρα, για να υπάρχουν νομοσχέδια, θα πρέπει να υπάρχει και κυβέρνηση…

Τα δεδομένα του ανασχηματισμού

Τέλος, μια εκκρεμότητα που υπάρχει είναι αυτή του ανασχηματισμού, το εύρος του οποίου είναι το επίδικο. Σημειωτέον, ο πρωθυπουργός ήθελε, ούτως ή άλλως, να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οπότε η αποχώρηση βουλευτών των ΑΝΕΛ ήταν απλώς η θρυαλλίδα. Λογικά, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί η αντικατάσταση του Πάνου Καμμένου στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Ο κ. Αποστολάκης θα αναλάβει καθήκοντα την Τρίτη. Κατά πληροφορίες, η κ. Κουντουρά δεν θα αποχωρήσει από τη θέση της στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τον κ. Κόκκαλη, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά καταψηφίζει τις Πρέσπες. Οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, μη κοινοβουλευτικοί υφυπουργοί που δεν αποχωρούν οικειοθελώς είναι οι Τέρενς Κουίκ και Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Θα πρέπει, ακόμα, να καλυφθεί και το κενό του κ. Μαυραγάνη, αλλά και τα κενά που αφήνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κατερίνα Νοτοπούλου και Νάσος Ηλιόπουλος. Τέλος, εκτιμάται ότι και ο κ. Τσίπρας δεν θα μείνει στο ΥΠΕΞ ως υπουργός. Ευρύτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός που χθες έστειλε μήνυμα για «αντιδεξιό μέτωπο», μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, θέλει κεντροαριστερή νότα στο υπουργικό σχήμα. Συνεπώς, από το εύρος του ανασχηματισμού θα φανεί και πόσο μακράς πνοής είναι το σχήμα που θα προκύψει μετά από τις διεργασίες αυτών των ημερών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider