Πέρασαν στην πΓΔΜ οι τροπολογίες για την αλλαγή του Συντάγματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέρασαν στην πΓΔΜ οι τροπολογίες για την αλλαγή του Συντάγματος
Με 81 ψήφους σε σύνολο 120 βουλευτών εγκρίθηκαν στην πΓΔΜ οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και ο εφαρμοστικός νόμος του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Με 81 ψήφους σε σύνολο 120 βουλευτών εγκρίθηκαν οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και ο εφαρμοστικός νόμος του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή της γείτονος, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι το θρίλερ με την κρίσιμη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της πΓΔΜ, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, είχε αίσιο τέλος το μεσημέρι της Παρασκευής μετά τη συμφωνία Ζάεφ - Κασάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί ζήτησαν ξεχωριστό νομοσχέδιο όπου θα υπάρχει διαφορετική καταγραφή της ιθαγένειας στα χαρτιά τους, και δεν θα αναγνωρίζουν τη δική τους ιθαγένεια ως «Μακεδονική».

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ επιβεβαίωσε την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη Βουλή για τις συνταγματικές τροπολογίες.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνει διάγγελμα στις 22.00 (ώρα Ελλάδος).

Psifoforia Skopia

Το διάγγελμα του Ζόραν Ζάεφ, θα ολοκληρώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πΓΔΜ, με το «μπαλάκι» πλέον να περνά στην ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση της γείτονος μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει η κοινοποίηση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος.

Τα έγγραφα θα διανεμηθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και από εκεί στα κόμματα και αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε επαφή με τον Νίκο Βούτση ώστε να κινηθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στην στην ελληνική Βουλή πριν το τέλος του Ιανουαρίου.

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγχαρητήρια Στόλτενμπεργκ σε Ζάεφ

«Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», έγραψε στο Twitter o Γενς Στόλτενμπεργκ.

Γιοχάνες Χαν: Ελπίζω αυτή η ιστορική απόφαση να δημιουργήσει θετική δυναμική σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια

«Ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της, ελπίζω σύντομα, Βόρειας Μακεδονίας, για την αποψινή τους ψήφο στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζω ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει θετική δυναμική για συμφιλίωση σε όλα τα δυτικά Βαλκάνια» έγραψε ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιόχανες Χαν.

Πρόωρες εκλογές ζητά το VMRO-DPMNE

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέκρινε την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι΄ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider