Τσίπρας-Καμμένος: Πρώτα η Μέρκελ, το διαζύγιο ακολουθεί

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας-Καμμένος: Πρώτα η Μέρκελ, το διαζύγιο ακολουθεί
Η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο με το ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου να πηγαίνει για Παρασκευή, μετά την επίσκεψη Μέρκελ. Σήμερα συνεδριάζει η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ.

Η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου ήταν το ερώτημα της χθεσινής ημέρας: το Μαξίμου την επεδίωκε, η πλευρά των ΑΝΕΛ άφηνε να φανεί ότι δεν καίγεται και τόσο όσο το Μέγαρο Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι, ιδίως ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ. Τελικά, φαίνεται ότι ακριβώς αυτή η επίσκεψη βάρυνε, ώστε η συνάντηση να μην γίνει χθες το βράδυ, με απρόβλεπτη έκβαση, αλλά να μετατεθεί για την Παρασκευή, όταν η κ. Μέρκελ θα έχει ήδη συναντηθεί από το απόγευμα της Πέμπτης με τον κ. Τσίπρα. Με αυτό το δεδομένο, το Μαξίμου κερδίζει χρόνο.

Τούτου δοθέντος, παράλληλα, αναβλήθηκε και η αποψινή προγραμματισμένη εμφάνιση του κ. Καμμένου στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Έτσι, δεν θα υπάρξει…τηλεμαχία με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος μετά τις 19:00 θα είναι φιλοξενούμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Αυτό, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι, επειδή το Μαξίμου αγοράζει χρόνο για να μην δυναμιτιστεί το σκηνικό ενόψει της έλευσης της Καγκελαρίου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, ο κ. Καμμένος δεν εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος με μια σειρά ζητημάτων: από τη διαφαινόμενη μετακίνηση βουλευτών του στον ΣΥΡΙΖΑ έως και το πρόωρο «σπάσιμο» του μορατόριουμ με τον κ. Τσίπρα που επρόκειτο να διαρκέσει ως τον Μάρτιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, μετά την παρουσία του κ. Καμμένου στην Ολομέλεια για την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16 και το πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, θα είναι εξαιρετικά σημαντική, μιας και θα λειτουργήσει ως…εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, ενόψει της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Καμμένος αναμένεται να περιγράψει εκ νέου την πρόθεσή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να ζητήσει και από τους βουλευτές του να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους ενόψει της ψηφοφορίας. Σημειωτέον, ο κ. Καμμένος έχει τονίσει ότι, όποιος βουλευτής δεν τηρήσει την κομματική γραμμή θα διαγραφεί, αν και αυτό είναι σε αυτή τη φάση επίφοβο, μιας και…ελλοχεύει η προοπτική διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, αν οι απώλειες δεν περιοριστούν στους «βέβαιους» Θανάση Παπαχριστόπουλο και Έλενα Κουντουρά.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο, αυτό που πλέον συζητάμε είναι τι είδους θα είναι το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ήπιο και πολιτισμένο, στο πνεύμα της τετραετούς συνεργασίας των δύο κομμάτων, όπως επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να διατηρήσει και τους ΑΝΕΛ στο «άρμα» της κοινοβουλευτικής ανοχής; Ή πιο τρικυμιώδες, εφόσον επέλθει ρήξη μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, ιδίως εφόσον το ραντεβού της Παρασκευής δεν οδηγήσει σε συμφιλίωση ή έστω σε ένα modusoperandiγια έναν ευπρεπή χωρισμό. Το σενάριο της…ανωμαλίας, πάντως, καθόλου δεν επιδιώκεται από το Μαξίμου που δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπο με μια κατάσταση, όπου ο κ. Καμμένος θα έχει βγει στα κάγκελα.

Σημειωτέον, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Ποταμιού, κλείδωσε οριστικά και η πλειοψηφία των 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με το Μαξίμου να προσθέτει ότι έχει και πλειοψηφία 151 εν γένει. Σε αυτούς τους 151, πάντως, δεν πρέπει να συνυπολογίζονται οι βουλευτές του Ποταμιού, πέραν του Σπύρου Δανέλλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider