Η ανατροπή στην υπόθεση Novartis φέρνει ένταση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανατροπή στην υπόθεση Novartis φέρνει ένταση
Τα νέα δεδομένα στην υπόθεση Novartis μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του τρίτου προστατευόμενου μάρτυρα φέρνουν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το σκηνικό έντασης στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτείται εκ νέου για τα καλά, μετά τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis. Το Μέγαρο Μαξίμου συγκρούεται μετωπικά με τη ΝΔ, αλλά πλέον «καρφώνει» ανοιχτά και τον μέχρι πρότινος προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη ως «Χριστοφοράκη νούμερο 2» που, όμως, δεν τα κατάφερε να αποδράσει, ενώ η ΝΔ με τη σειρά της κάνει λόγο για «επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή», αλλά και για «παραδικαστικό κύκλωμα Μαξίμου».

Για την κυβέρνηση, οι νέες εξελίξεις που προκύπτουν στην υπόθεση επ’ ουδενί δεν σημαίνουν ότι η υπόθεση τηςNovartis είναι νεκρή. Άλλωστε, πρόκειται για μια εμβληματική για την κυβέρνηση υπόθεση, στην οποία πολιτικά είχε ποντάρει πολλά. Γι’ αυτό και το προηγούμενο διάστημα, επιτελείς του Μαξίμου υποστήριζαν ότι σε όλα τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, πρέπει ως μεταβλητή να συνυπολογίζεται και η εν λόγω υπόθεση, μιας και οι έρευνες είχαν μπει σε τελικό στάδιο και λεγόταν ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη ήταν σε τελικό στάδιο σύνταξης του πορίσματός της.

Μετά τα όσα συμβαίνουν με τον κ. Μανιαδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν μια σπουδή της ΝΔ να «γαντζωθεί» από πράγματα που καταγγέλλει ένας μάρτυρας, τον οποίο, την περίοδο που ήταν προστατευόμενος, γαλάζια στελέχη είχαν μηνύσει και είχαν σπεύσει να απαξιώσουν ως αναξιόπιστο. Με άλλα λόγια, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τη ΝΔ ως έχουσα «άγχος» για δύο πιθανούς λόγους: είτε γιατί ο κ. Μανιαδάκης δεν κατάφερε να αποδράσει, δημιουργώντας ένα σκηνικό κατάρρευσης της υπόθεσης, είτε γιατί «κάτι γνωρίζουν», όπως λένε από το Μαξίμου. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, δε, έσπευδαν να θέσουν σωρεία ερωτημάτων τόσο για τα όσα είπε και έκανε ο κ. Μανιαδάκης, όσο και για τη στάση της ΝΔ. Μάλιστα, ενδιαφέρον έχει μια αποστροφή των πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδίδουν την απόπειρα φυγής του κ. Μανιαδάκη στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του για παθητική δωροδοκία.

Από την άλλη, η ΝΔ σταδιακά ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, με στελέχη της οδού Πειραιώς να εκτιμούν πρωτίστως ότι επιχειρείται μια θεσμική εκτροπή, πολλώ δε αν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Μανιαδάκης. Γι’ αυτό, άλλωστε, στον δημόσιο διάλογο παρενέβη με γραπτή του δήλωση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Βαυαρία, μιλώντας για «επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή» και καλώντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να την αποτρέψουν, προστατεύοντας τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Από τη ΝΔ, ακόμα, επιφυλάσσουν έντονη κριτική για την ευθεία επίθεση του κ. Πολάκη σε δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και για την επίμονη σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου για τα όσα είπε ο κ. Πολάκης, πράγμα που προκάλεσε κιόλας και την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η ΝΔ, πάντως, είναι σαφές ότι προβληματίζεται έντονα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση, καθώς, για τους γαλάζιους επιτελείς, η εικόνα της «μεθόδευσης» που κατήγγελλαν ήδη από τις πρώτες μέρες της υπόθεσης Novartis, γίνεται όλο και πιο ανάγλυφη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider