Αποκλείει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης χαρακτηρίζοντας ως κακό δείγμα γραφής από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να θίξει θέμα προσφυγής στις κάλπες.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «όσοι πετάνε φωτοβολίδες όπως αυτή που είπε ο πρόεδρος της ΝΔ περί εκλογών τη στιγμή που δεν υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης αντικειμενικά το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν αυτή την κρίσιμη στιγμή κάτι που πάει να κλείσει. Διότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δεδομένο ότι τρέμει το φυλλοκάρδι του το να οδηγηθούμε σε εκλογές διότι και θα ηττηθεί η ΝΔ και επειδή είναι νέος αρχηγός θα αμφισβητηθεί γιατί το κόμμα είναι τριχασμένο αυτή τη στιγμή. Το λέει απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού, κακό δείγμα γραφής από την πλευρά του».

Ερωτηθείς για την πορεία της αξιολόγησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι όταν υπάρχει διαπραγμάτευση τότε δεν υπάρχει η βεβαιότητα της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι εκ των πραγμάτων η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης «είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την ίδια την οικονομία, για την απελευθέρωση επενδυτικών δυνάμεων για τη δυνατότητα να μπει η χώρα σε έναν διαφορετικό δρόμο».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πολίτες θα στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί «αν με πραγματικούς όρους και όχι με ενέσεις αισιοδοξίας δούμε κάποια πράγματα να αλλάζουν και τα αισθανθεί ο κόσμος τότε να είστε βέβαιος ότι όχι απλώς θα δώσει περιθώρια σε αυτή την κυβέρνηση αλλά θα δώσει και πολύ μεγάλη στήριξη».

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετικό, καθώς «όποιος έχει πάει έξω και έχει μιλήσει με επενδυτές, με απλούς ανθρώπους, με αναλυτές διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά μετά το 11, το 12 εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Διευκρίνισε επιπλέον πως το κλίμα καμιά φορά στο εσωτερικό της χώρας «δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία και δεν έχει καμία σχέση με την εντύπωση που έχουν έξω από τη χώρα για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα».

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δείχνει ότι η ΝΔ προηγείται με διαφορά 8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως δεν την πιστεύει, διότι, όπως διευκρίνισε «η επαφή με τον κόσμο δεν μου δείχνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε μια κοινωνία η οποία αμφισβητεί αυτή την κυβέρνηση. Έχουμε μια κοινωνία η οποία μπορεί να είναι στεναχωρημένη, μπορεί να εμπνέεται αλλά που τελικά δίνει χρόνο, δίνει τράτο σε αυτή την κυβέρνηση να προχωρήσει και να την αξιολογήσει».

Αναφορικά με τις ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευρκίνισε πως αποτιμώνται στα 2,2 δισ. ευρώ αποτιμώνται και συμπλήρωσε ότι με βάση τη νέα ρύθμιση, οι καταναλωτές θα μπορούν να διακανονίζουν την αποπληρωμή των οφειλών τους σε δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ακόμη ότι δεν θα μπορεί να γίνει αλλαγή στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος εάν πρώτα ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει τη ΔΕΗ, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της εταιρείας.

Είπε ακόμη ότι εάν μειωθούν οι συνολικές οφειλές μέσα στο 2016, θα υπάρξει και μείωση τιμών από πλευράς ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επένδυσης στις Σκουριές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι πρέπει να πρυτανεύσει ο διάλογος, ενώ ανέφερε ότι η Eldorado Gold δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις σε ζητήματα τα οποία έχει θέση η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση σχετική με την εκτίμηση την οποία εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Γιάνης Βαρουφάκης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει ταχέως στο 4% με την πολιτική που ακολουθεί, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι, μολονότι ο κ. Βαρουφάκης είναι χαρισματικός άνθρωπος, «με τις πολιτικές εκτιμήσεις έχει αποδείξει ότι "δεν το έχει"».