Την «ελεύθερη πτώση» του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ο Γιάνης Βαρυφάκης, χαρακτηρίζοντας το κυβερνόν κόμμα «ένα νέο ΠΑΣΟΚ».

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό Economist, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο πρώην υπουργός οικονομικών εμφανίζεται βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει. «Δεν ξέρω τι θα αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κόμμα δεν έχει μέλλον», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

Ο λόγος της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επειδή επιχείρησε να παραβιάσει τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης, αλλά επειδή προσυπέγραψε μία δημοσιονομική πολιτική που δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Όπως εξηγεί, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ήθελαν καν να συζητήσουν τις «λογικές» προτάσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, διότι «δεν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν μία κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τις δικές της ιδέες».

Σημειώνει επίσης ότι δεν πιστεύει πως ο Mario Draghi θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αν η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στις θέσεις της, καθώς και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΚΤ θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση.

Το γεγονός πως δεν του επετράπη να αξιοποιήσει αυτόν το μοχλό πίεσης και να συνεχίσει τη στάση του έναντι των πιστωτών οφείλεται σε τρία-τέσσερα άτομα στον στενό πυρήνα του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι αποφάσισαν να δεχθούν τους αδύνατους να υλοποιηθούν δημοσιονομικούς στόχους της τρόικα. «Δεν το είχα προβλέψει. Αν το είχα προβλέψει, δε θα είχα μπει στην κυβέρνηση», λέει ο κ. Βαρουφάκης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρώην υπουργός επικρίνει δριμύτατα τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες του SPD, που τους χαρακτηρίζει ως τους «λιγότερο ενδιαφέροντες, λιγότερο καινοτόμους και λιγότερο ειλικρινείς» σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Θα προτιμούσα να έχω να κάνω με τη Merkel και τον Schaeuble», σχολιάζει.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, αναφέρει ότι μιλά με την ηγεσία για δύο πράγματα: την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αύξηση επενδύσεων στη χώρα και όχι να περιοριστούν οι Εργατικοί στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση περί εφαρμογής μέτρων λιτότητας και στο θέμα του Brexit

Ο κ. Βαρουφάκης λέει πως οι Εργατικοί θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην επιχειρηματολογία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ με στόχο να παλέψουν για τον εκδημοκρατισμό της.