Τσίπρας: Το τέλος των μνημονίων δεν μας χαρίστηκε από κανέναν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Το τέλος των μνημονίων δεν μας χαρίστηκε από κανέναν
Εκτενείς αναφορές στο μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και έντονο άρωμα εκλογών περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Παλέ ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

Εκτενείς αναφορές στο μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που «μετατρέπει το κόμμα σε ακροδεξιά σέχτα» γιατί βρίσκεται σε «στρατηγική κατάρρευση», και έντονο άρωμα εκλογών περιείχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Παλέ ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη.

Αφού τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να γίνει «η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους» επιτέθηκε στους «απατεώνες της πολιτικής» τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

«Δε θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, την οποία και στη συνέχεια της ομιλία τους κατηγόρησε ότι έχει γίνει «ακροδεξιά σέχτα».

Αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, και τις πρώτες εκατό ημέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, λέγοντας πως «το τέλος των μνημονίων, η 21η Αυγούστου του 2018, δεν μας χαρίστηκε από κανέναν». «Κυβερνάμε από το 15 και αυτή είναι η αιτία που ζούμε την έξοδο από τα μνημόνια, τις τελευταίες μέρες. Αν κυβερνάγανε αυτοί, σήμερα δε θα είχαμε βγει. Γιατί η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι μια στιγμή. Είναι μια μακρά πορεία παρεμβάσεων, ακόμα και μέσα στο πιο ασφυκτικό πλαίσιο» τόνισε.

«Και ακόμη πιο περήφανοι που μαζί με όλα αυτά καταφέραμε και να ανοίξουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς του παλιού πολιτικού συστήματος. Και είναι πλέον όλα στο φως: Το πάρτι στην Υγεία, οι μίζες και τα δωράκια μεγαλοστελεχών του φαρμάκου προς πολιτικούς. Οι διαδρομές του χρήματος ανάμεσα σε τράπεζες, στα ΜΜΕ και τα κόμματα. Η φούσκα των εκατοντάδων εκατομμυρίων δανεικών κι αγύριστων των παλιών κομμάτων εξουσίας. Ο κρυμμένος πλούτος στην Ελβετία και αλλού, διαφόρων μεγάλων φοροφυγάδων. Για αυτό και καταφέραμε να βγάλουμε την οικονομία από τα ελλείμματα. Για αυτό και καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο αδύνατους. Για αυτό και τώρα, εμείς πετυχαίνουμε, εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος» πρόσθεσε.

«Τον περασμένο Σεπτέμβρη από το βήμα της ΔΕΘ, δεσμεύτηκα. Σήμερα, από δω, από τη Θεσσαλονίκη, είμαι σε θέση να σας πω:
Οι δεσμεύσεις αυτές τηρούνται στο ακέραιο. Έχουν ήδη νομοθετηθεί:

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • Η στήριξη των νέων, με την επιδότηση κατά το ήμισυ των ασφαλιστικών τους εισφορών
  • Η αναβάθμιση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», με την πρόσληψη 3200 υπαλλήλων
  • Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία.

Όλα αυτά ήταν δίκαια και έγιναν πράξη. Όμως, προστέθηκαν κι άλλα.

  • Η κατάργηση των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019, που αφορά 1,4 εκατομμύρια συμπολίτες.
  • Η αύξηση στις συντάξεις για 620.000 συμπολίτες μας, με βάση το νέο ασφαλιστικό.
  • Η καταβολή των αναδρομικών, που ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στους ένστολους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο.
  • Και φυσικά, η απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες».

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μακεδονικό, «επισφράγισμα μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική».

«Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας καλώντας «κάθε Έλληνα δημοκράτη, να βάλει φραγμό στην ανάδυση της ακροδεξιάς και του φασισμού». «Η ώρα της εθνικής λογικής, και της εθνικής ευαισθησίας είναι εδώ και τώρα. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε απευθυνόμενο στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας: «Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη; Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Τον παρακολουθεί καθημερινά όλη η Ελλάδα. Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα. Τον ακούει όλη η Ελλάδα να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής. Τον ακούει δηλαδή να ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις».

«Είναι προφανές, ότι η ΝΔ έχοντας χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της, δεν βρίσκεται απλά σε στρατηγικό αδιέξοδο. Βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση. Δεν ήρθε το 4ο μνημόνιο. Δεν ήρθε η περικοπή των συντάξεων. Και τελικά, τι τους έμεινε; Ο διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, σε προεκλογικό τόνο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δυο σχέδια, δυο στρατηγικές» από τα οποία ο λαός καλείται να επιλέξει «ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την αέναη ύφεση και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια». «Εμείς, με τη συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει έξω τα καλύτερα παιδιά της σε οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων. Και η ΝΔ, χέρι χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο. Με παντελή άγνοια των ιστορικών κινδύνων που επιφυλάσσει η παράταση μιας χρόνιας εκκρεμότητας στα βόρεια σύνορα μας» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider