Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή της κλιματικής πολιτικής της Ελλάδας ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό 34 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι φορείς ζητούν ευθυγράμμισή της με τις υποδείξεις για συγκράτηση της ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C καθώς, όπως σημειώνουν στην επιστολή, ο σημερινός ενεργειακός και κλιματικός σχεδιασμός της χώρας αποτυγχάνει να συμβάλει στην προστασία της Ελλάδας από τα εφιαλτικότερα σενάρια της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής: Στη σημερινή μορφή του υποστηρίζει σενάρια ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας άνω των 3°C. Την ίδια ώρα, η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ έχει απευθύνει την τελευταία δραματική έκκληση προς την ανθρωπότητα για έγκαιρη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και δραματική μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της οικονομίας στο μισό έως το 2030 και εκμηδένισή τους έως το 2050.

Οι 34 φορείς ζητούν την πρωθυπουργική παρέμβαση, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση που συνάδει με τις υποδείξεις της επιστήμης, ώστε -όπως σημειώνουν- να προστατευτεί η χώρα και να διασφαλιστεί η ευημερία των κατοίκων της.

Η επιστολή εστάλη και στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων.

Ολόκληρη η επιστολή: 

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η πρόσφατη Ειδική Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Για να συγκρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C, πρέπει να δράσουμε άμεσα στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, η χώρα μας κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πρόσφατο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει συνέχιση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η παράδοση εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε θάλασσα και ενδοχώρα, σε πετρελαϊκές για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Επιπλέον το ΕΣΕΚ εγκλωβίζει την οικονομία στα ορυκτά καύσιμα χωρίς να θέτει χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης, αλλά ούτε προβλέπει μείωση των εκπομπών από κρίσιμους τομείς, όπως η κτηνοτροφία, οι μεταφορές, τα απόβλητα και οι βιομηχανικές διεργασίες. ​Στη σημερινή του μορφή, υποστηρίζει σενάρια ανόδου της θερμοκρασίας σε 3,1-3,7°C και παράδοση της χώρας σε εφιαλτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής​.

Κ. Πρωθυπουργέ, η Ειδική Έκθεση αποτελεί την τελευταία προειδοποίηση της επιστημονικής κοινότητας προς την ανθρωπότητα για ουσιαστική δράση. Δεν θα υπάρξει άλλη. Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στη «Δράση για το κλίμα – έχουμε 1,5​ο C διορία» 34 φορείς, οργανώσεις, κοινότητες και πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα, ένωσαν τις φωνές τους, διεκδικώντας τη χάραξη πολιτικών που να εξασφαλίζουν κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και ένα ασφαλές και καθαρό μέλλον.
Με δεδομένο ότι το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωσή μας​, ζητάμε από εσάς να λάβετε άμεσα όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει πολιτική απόφαση: ​για ακύρωση όλων των νέων επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, καθώς και για γρήγορη και οριστική εγκατάλειψη της χρήσης τους από την ελληνική οικονομία, στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα τα οποία θέτει η επιστήμη για την επίτευξη του στόχου του 1,5°C.

Με εκτίμηση,

Οι κάτωθι φορείς, οργανώσεις, πρωτοβουλίες και κοινότητες

Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ομάδα NO OIL Θεσπρωτίας, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδα-Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Actionaid, AIESEC, Ecoeleusis, Ethelon, Ethos & Empathy, Greenpeace, Higgs, MEDASSET, UN SDSN Greece Youth, ANEMOΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / WIND OF RENEWAL, WWF Ελλάς».