Τσίπρας: Εμείς δεν κάνουμε παροχές, αποκαθιστούμε αδικίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Εμείς δεν κάνουμε παροχές, αποκαθιστούμε αδικίες
«Το να μιλούν για παροχολογία είναι ύβρις και προσβλητικό προς το λαό, που στερήθηκε τόσα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει παροχές, αλλά αποκαθιστά τις αδικίες», ανέφερε, από τη Βουλή το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ακύρωση του μέτρου περικοπών των συντάξεων.

«Θέλω να στείλω μήνυμα τόσο προς την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και προς τους συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ. Κάποιοι επιμένουν να μην καταλαβαίνουν πως ως κυβέρνηση έχουμε σχέδιο. Αντ’ αυτού μιλούν για «δωράκια» και παροχολογία. Το να μιλούν όμως για παροχολογία είναι ύβρις. Είναι προσβλητικό προς το λαό, που στερήθηκε τόσα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει «Δεν είναι δώρα, αλλά είναι αναγκαίες ανάσες και δίκαιες παρεμβάσεις. Εμείς δεν κάνουμε παροχές, αποκαθιστούμε αδικίες. Δείξτε λίγο σεβασμό σε όσους στερήθηκαν τόσα».

«Πριν από λίγες μέρες δεν υπήρχε ομιλία του κ. Μητσοτάκη που να μην αναφέρεται σε περικοπή των συντάξεων», ανέφερε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο πρωθυπουργός, για να χαρακτηρίσει, στη συνέχεια, φιλολαϊκό το νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων.

«Δεν το είπαμε στον αέρα το καλοκαίρι ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Είχαμε σχέδιο και απόλυτη γνώση της κατάστασης και του δημοσιονομικού χώρου. Έτσι κάνει μια σοβαρή κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Περιγράφοντας το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Προχωράμε στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη θα γίνει άμεσα. Πρόκειται για πράξη ευθύνης έναντι των συμπολιτών μας και των εργαζομένων που για 18 χρόνια επιτελούν πολύτιμο έργο και βρίσκονται στον αέρα με συμβάσεις. Αυτό σήμερα τελειώνει: μόνιμο προσωπικό, ουσιαστική αναβάθμιση προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες ανθρώπους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως είναι «μια καίρια κοινωνική παρέμβαση που δεν διογκώνει το κράτος».

«Η δεύτερη παρέμβασή μας αφορά τη νέα γενιά που στα χρόνια της κρίσης βίωσε το σκληρό πρόσωπο της εκμετάλλευσης στην εργασία με τη “βούλα” του νόμου. Μιλώ για την απαράδεκτη μισθολογική διάκριση εις βάρος της νέας γενιάς» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στον κ. Μητσοτάκη: «θέλω να σας πω κάτι. Υποπέσατε σε ένα σοβαρό ατόπημα, θα σας το συγχωρούσα να δεν ήταν τόσο εξοργιστικό για μια γενιά που αναγκάσατε να δουλεύει ανασφάλιστη για χαρτζιλίκια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Είπατε σε tweet σας: Οι νέοι δεν πιστεύουν πως θα πάρουν σύνταξη γι αυτό επιλέγουν να εργάζονται ανασφάλιστοι. Κανείς κ. Μητσοτάκη δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος. Απλώς ο εργοδότης του δεν είδε ποτέ την επιθεώρηση εργασίας. Αναγκάζετε γιατί εσείς οδηγήσατε τα πρώτα μνημονιακά χρόνια σε ανεργία των νέων που έφθανε στο 60%. Όταν ζεις σε μια χώρα όπως αυτή που ήταν στα χρόνια που κυβερνούσατε που επέβαλλε τον νόμο της ζούγκλας. Θα σας πρότεινα να μην βαφτίσετε τον δικό σας πολιτικό κυνισμό ως επιλογή των νέων. Τα πεπραγμένα σας είναι γνωστά, είναι γνωστή η ζημιά που κάνατε στη νέα γενιά».

«Εμείς προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με την ανόρθωση της οικονομίας να δουλέψουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα για να αλλάξουμε την κατάσταση της εργασιακής εκμετάλλευσης των νέων. Πλέον το σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνει πραγματικούς ελέγχους και κόβει πρόστιμα. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία τα 3 τελευταία χρόνια έπεσε από το 20 στο 12%. Σε χώρους που το ωράριο είχε γίνει λάστιχο πλέον το οκτάωρο τηρείται», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου».

«Καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό και σήμερα νομοθετούμε την επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες για τους νέους. Στηρίζουμε έμπρακτα τους νέους και στέλνουμε μήνυμα στους εργοδότες που ανησυχούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού: δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας που η αύξηση του μισθού γιατί συνεπάγεται με αύξηση της κατανάλωσης. Η πολιτεία αναλαμβάνει να επιδοτήσει κατά το ήμισυ τις εισφορές των νέων εργαζομένων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Χιλιάδες συνταξιούχοι σήμερα χαμογελούν» είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση «πόνταρε πολιτικά στο “μαύρο” αλλά τελικά βγήκε “κόκκινο”. Σας λέγαμε μην βιάζεστε με τις συντάξεις και επενδύσατε εκεί. Επενδύσατε στον “κόφτη”, στην κατάρρευση της αξιολόγησης. Όταν καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, κάνατε ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος: επιμείνατε πεισματικά σε αυτή την επιλογή και χάσατε την αξιοπιστία σας και την πολιτική σας αξιοπρέπεια».

«Εύχεστε να μειωθούν οι συντάξεις για να επενδύσετε στο δράμα των συνταξιούχων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στη ΝΔ την κάλεσε να «υπογράψει και με τα δύο χέρια. Ήρθε η ώρα να πείτε ναι σε όλα σε ένα θετικό μέτρο».

«Κύριε Μητσοτάκη, το πρόβλημα με εσάς είναι ότι συμφωνείτε ιδεολογικά και πολιτικά με τις περικοπές. Εσείς ως κυβέρνηση χρεοκοπήσατε τα ταμεία. Παραδώσατε τα ασφαλιστικά ταμεία με θηριώδες έλλειμμα και απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ. Αντισταθήκατε με σθένος και στην προσπάθεια που κάναμε για ένα ταμείο που θα δημιουργούσε δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«620 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις, όχι μειώσεις, στις συντάξεις τους από 1η Ιανουαρίου. Και οι εν λόγω αυξήσεις δεν θα είναι αμελητέες», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα αναδεικνύεται η προσπάθεια της ΝΔ να επενδύσει στο ψέμα, αλλά και οι βαθιές τομές που μας χωρίζουν. Εσείς μας οδηγήσατε στο εργασιακό σκοτάδι, εσείς μιλάτε για απολύσεις, εμείς στηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από κοινωνική πρόνοια», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «θέλει να επαναφέρει οικειοθελώς τα μνημόνια», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα σας κάνουμε τη χάρη». «Εσείς θέλετε το μυαλό σας κολλημένο στην ελίτ και τα συμφέροντα. Το δικό μας μυαλό όμως είναι στους πολλούς», πρόσθεσε.

«Όπως στο παρελθόν ο επίτροπος Όλι Ρεν είχε ευχηθεί ‘καλό κουράγιο’ στους Έλληνες, έτσι κι εγώ σήμερα θα ευχηθώ ‘καλό κουράγιο’ στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν σήμερα, μαζί μας, ναι σε όλα στην κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα είσαστε κυβέρνηση το 2019 κύριε Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση το 2019 και το 2020 και το 2021 και το 2022. Δεν θα μας γυρίσετε πίσω κύριε Μητσοτάκη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Δευτερολογία Τσίπρα

«Επιτρέψτε μου δύο σχόλια για την οικονομία, κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Μιλήσατε άλλη μια φορά για το λογαριασμό της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Κάθε φορά που μιλάτε αλλάζετε το λογαριασμό γιατί τζαμπα είναι. Άλλοτε μιλάτε για 80 δις. άλλοτε για 100, άλλοτε για 200. Γιατί τζάμπα είναι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγώ όμως θα μιλήσω με νούμερα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το χρέος που παραλάβαμε το 2014 ήταν 324 δισ, και το 2015 έφτανε τα 321 δισ., ενώ εσείς λέτε πως χρεώσαμε τη χώρα 100 δις.»

«Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και θυμάται ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα και ποιοι διαχειρίστηκαν με καταστροφικό τρόπο τη χρεοκοπία. Εκείνη την πενταετία που χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι κυβερνήσεις σας επικέντρωσαν εκεί όπου ήταν εύκολο. Και όποιον πάρει ο χάρος από τις περικοπές» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Φέρατε πολλά αρνητικά μέτρα από το 2010. Συνολικός λογαριασμός 65 δισ. αρνητικά μέτρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε πως «ψηφίζατε τους προϋπολογισμούς με όλα τα μέτρα».

«Οδηγηθήκαμε σε μια ήπια προσαρμογή, βγήκαμε από την κρίση και φέραμε πλεονάσματα. Επιστρέφουμε χρήματα στους πολίτες, εμείς πήραμε 9 δισ. ευρώ αρνητικά μέτρα και εσείς 65. Μειώσαμε την ανεργία και νομίζετε πως ο λαός έχει ξεχάσει, αλλά έχει καταγράψει τι κάνατε και τότε συνεχίζατε το πάρτι τις διαπλοκής. Ο λαός αυτό δεν θα σας συγχωρήσει στο τέλος της ημέρας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη μετά την ομιλία του Πιέρ Μοσκοβισί.

«Κύριε Μητσοτάκη σας παρακολουθώ με συμπάθεια που μετράτε τις μέρες. Όσο και αν μετράτε ο ελληνικός λαός σας έχει καταδικασμένους στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα ξεκινήσετε εκ νέου το μέτρημα από τον Σεπτέμβριο του 2019», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μεγάλη η απόγνωση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης για να έρχεται τέτοια μέρα στη Βουλή και να προσπαθεί τόσο φθηνά να αλλάξει την ατζέντα. Έχετε επιδοθεί σε μια προσπάθεια να ανακαλύψετε σκάνδαλα με υπουργούς της κυβέρνησης. Δεν βρίσκεται σκάνδαλα και προσπαθείτε να τα επινοήσετε με τη βοήθεια ΜΜΕ, όπως του φίλου σας που είναι υπόδικος για κακουργήματα. Φαντάζομαι πως για να σας υποστηρίζει τόσο ένθερμα μέσω των ΜΜΕ του κάτι περιμένει από εσάς», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και διάβασε τίτλους δημοσιευμάτων που υποστηρίζει ότι είναι «fake news».

«Αφού τα fake news δεν πιάνουν, αρχίσατε να σκανάρετε συγγενείς πρώτου βαθμού και αφού δεν βρήκατε αρχίσατε να ψάχνετε συμμαθητές από το Γυμνάσιο. Κινδυνεύετε να γίνετε καταγέλαστος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το μόνο που έπεσε μέσα ο κ. Μητσοτάκης ήταν πως είχα πρόβλημα τις τελευταίες μέρες με τις φωνητικές μου χορδές. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη και ήταν σαν να ακούω τον Γεωργιάδη σε όσα είπε για το Μακεδονικό. Έχω τονίσει επανειλημμένως πως η ΠΓΔΜ οφείλει με τις συνταγματικές της τροπολογίες και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων να τηρεί το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η Συμφωνία και η ένταξη της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας και έχουμε δώσει μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η θέση μας είναι σαφής, δεν αναγνωρίζετε κανένα έθνος, καμία εθνότητα, διορθώνεται το πρόβλημα με τα διαβατήρια. Αν παίρναμε τις συμβουλές σας στα σοβαρά, τα διαβατήρια των πολιτών Πγδμ ΘΑ ανέγραφαν την εθνικότητα μακεδόνες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ζήτημα της γλώσσας: «το 1977 αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας, ουδεμία σχέση έχει με την ελληνική Μακεδονία και την αρχαία ελληνική κληρονομιά και ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Οι γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα, διέπονται στους δικούς μας νόμους. Εσείς κ. Μητσοτάκη πως αποκαλείται αυτή τη γλώσσα; Καταφέρατε εσείς ποτέ να παραδεχτούν οι γείτονες πως κανένα στοιχείο τους δεν έχει σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία; Με κρίσιμα εθνικά θέματα δεν μπορεί να παίζει κανείς. Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε πρώτα εσείς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική δημοκρατία, η ελληνική πολιτεία προστατεύονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχω βγει από τα ρούχα μου κ. Μητσοτάκη γιατί δεν πίστευα ότι θα μιλούσατε όπως ο κ. Γεωργιάδης. Ξεστομίσατε πως αυτή η κυβέρνηση ξεπούλησε τη Μακεδονία και αντάλλαξε τις μειώσεις στις συντάξεις με τη Συμφωνία. Είναι ντροπή κ. Μητσοτάκη. Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Σας καλώ να μην ψηφίσετε αν νομίζετε πως είναι προϊόν συναλλαγής», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η δική μας στάση προστατεύει το πατριωτικό καθήκον. Ντροπή σας και δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες. Απέτυχε η στρατηγική της καταστροφής και δεν βρίσκετε άλλο τρόπο να αποσταθεροποιηθεί η πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Ο μόνος τρόπος είναι η δημιουργία εθνικού διχασμού. Εσείς είπατε πως δεν θα μπορούσα να ανέβω στη Θεσσαλονίκη. Ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη και διαδήλωναν ακροδεξιοί».

«Οι δημοκράτες και οι προοδευτικοί πολίτες θα δώσουν το παρών στον αγώνα μας να ενώσουμε τους Έλληνες. Θα πάρετε απάντηση από τους πολίτες. Αν νομίζετε πως θα διχάσετε τους Έλληνες για να εκλεγείτε δεν θα τα καταφέρετε», κατάληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider