Φλαμπουράρης: Το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φλαμπουράρης: Το 2019 θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης
Θα είναι το έτος των παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Το 2019 θα είναι ουσιαστικά και η πρώτη χρονιά που η χώρα μας θα βρίσκεται εκτός μνημονιακής παρακολούθησης, και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη που θα πλησιάσει το 2,5%. Το 2019, δεν είναι υπερβολή, θα είναι το έτος των παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα. Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο Αλέκος ΦΛαμπουράρης, επισημαίνοντας την επιτακτικότητα της ανάγκης για τη «συγκρότηση ενός σοβαρού και σύγχρονου κινήματος που θα αγωνίζεται για την εξάλειψη της χρηματοπιστωτικής χειραγώγησης κρατών και πολιτών, που συνεχώς γιγαντώνεται μέσω του χρέους και των ελλειμμάτων».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του σε ανοικτή συνέλευση της νομαρχιακής επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο: «Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ο ρόλος των τραπεζών στη νέα περίοδο», ανέφερε πως οι τράπεζες αποτελούν ένα από τα πλέον προνομιακά πεδία της σημερινής πολιτικής σύγκρουσης, καθώς η χρηματοπιστωτική λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισμού και ο νεοφιλελεύθερος ιδεολογικός κώδικας που τον συνοδεύει, «διακυβεύουν ευθέως την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και υπονομεύουν ακόμη και το αστικό κράτος, δηλαδή την ίδια τη μήτρα του».

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρης είναι αναγκαία η καθημερινή εγρήγορση για μια κατοικία που εκπλειστηριάζεται, για έναν συμπολίτη μας που ταλαιπωρείται δυσανάλογα, για τη δανειοδότηση μιας επιχείρησης που προσπαθεί να επιβιώσει, για την ελαστικοποίηση του «Τειρεσία» και των μηχανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, και για πολλά άλλα. «Κόκκινη γραμμή» κατά τον υπουργό, αποτελεί το σύνθημα «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

«Η αναμέτρηση με τον εαυτό μας είναι καθημερινή και σε όλα τα επίπεδα. Και τώρα έχουμε ήδη μπει στη μεγάλη μάχη που έπεται των μνημονίων. Τώρα είναι η ώρα να υπογράψουμε και να υλοποιήσουμε το μοναδικό μνημόνιο που θέλουμε, το μοναδικό μνημόνιο «ιδιοκτησίας μας», που είναι το 'Μνημόνιο με το Λαό', όπως το λέει ο πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης.

Όπως τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης, η ελληνική οικονομία προχωρά με πάνω από 2% ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση των ξένων επενδύσεων οι οποίες για το 2017 έφτασαν στο 27%, ενώ ο υπουργός Επικρατείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων. η διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων, αλλά και η αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας.

«Σήμερα έχουμε καταφέρει να απορροφούμε ταχύτερα από ποτέ τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και να αξιοποιούμε επενδυτικές συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Φλαμπουράρης.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα σημείωσε πως «το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» είναι η κόκκινη γραμμή - η κόκκινη κλωστή που διαπερνά εμάς τους ίδιους, τις αναλύσεις και τις πρακτικές μας, θα πρέπει να συγκρούεται με την πολιτική που προωθεί λογικές τελείως αντίθετες, όπως η χειραγώγηση των κρατών και υπαγόρευση των κυβερνητικών πολιτικών με την αξία των κρατικών ομολόγων στις αγορές. Η εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, δεν συντελείται μόνο με την αξιοποίηση της εργατικής τους δύναμης, αλλά και με την μετατροπή τους σε δανειολήπτες και δη υπερχρεωμένους, συνεπώς με απολύτως χειραγωγήσιμη πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά» υπογράμμισε ο κ, Φλαμπουράρης.

«Η εργασία και ο μισθός δεν είναι δικαίωμα αλλά μέγεθος για επενδύσεις, η υγεία δεν είναι δικαίωμα αλλά πεδίο κέρδους, η παιδεία το ίδιο, η στέγη - για να έρθουμε και στα δικά μας - δεν είναι δικαίωμα αλλά 'αγορά ενέγγυων πιστώσεων'. Αλλά και η αδυναμία του δυτικού καπιταλισμού τις τελευταίες δεκαετίες να παράξει πλούτο, τον έχει οδηγήσει σε πλήρη υποχώρηση και υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας. Εδώ, πρέπει σε βάθος να δούμε τις τράπεζες ως εργαλείο αναδιανομής περιουσιών επί σκοπώ συσσώρευσης του πλούτου σε όλο και περισσότερο 'ολίγους'» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

«Το 2019 θα είναι ουσιαστικά και η πρώτη χρονιά που η χώρα μας θα βρίσκεται εκτός μνημονιακής παρακολούθησης, και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη που θα πλησιάσει το 2,5%. Το 2019, δεν είναι υπερβολή, θα είναι το έτος των παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα. Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Η χρηματοπιστωτική χειραγώγηση κρατών και πολιτών μέσω του χρέους και των ελλειμμάτων, αλλά και οι πολιτικές λιτότητας, που διατηρούν - αν δεν αυξάνουν - το χρέος, έχουν αυτουργούς και υπευθύνους που κυκλοφορούν στις διεθνείς 'αγορές'. Και οι ευθύνες τους δεν συμψηφίζονται με τα όποια λάθη ή κακοδιαχειρίσεις μικρών αδύναμων κρατών και ιδιωτών. Να σας θυμίσω, επίσης, ότι απαραίτητο 'αξεσουάρ' των χρηματοπιστωτικών πρακτικών, είναι το ιδεολογικό αξίωμα - αλλά και νομοθετημένο στην πράξη τεκμήριο - της 'ευθύνης του οφειλέτη', που λέει: Ακόμη και αν εμείς τον βάλαμε στο χορό για να κερδοσκοπήσουμε, αυτός δεν έπρεπε να μπει. Αφού μπήκε, έπαιξε κι έχασε. Δηλαδή το ψάρι φταίει που τσίμπησε στο δόλωμα…», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider