Απαντήσεις για τα σενάρια συνεργασίας ΝΔ και Ποταμιού, με φόντο και τις διεργασίες ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσαν μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Είμαι εδώ για να μιλήσω για λογαριασμό της ΝΔ. Η ΝΔ εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη Συμφωνία των Πρεσπών με έναν τρόπο συγκροτημένο και τεκμηριωμένο. Χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές, αναγνωρίζοντας τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια Συμφωνία που εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και δικαιωθήκαμε απόλυτα γι’ αυτή μας την κριτική. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή μας τη θέση, θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και αν αυτή έρθει και θα αγωνιστούμε για να μην κυρωθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν αφορά τις επίσημες θέσεις άλλων κομμάτων. Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα. Ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα, συμφωνούμε σε πολλά. Δεν μπαίνουμε, όμως, σε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή, για να πετύχουμε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν στη ΝΔ. Άλλοι κάνουν τέτοια νταλαβέρια πίσω από κλειστές πόρτες», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Προσέθεσε ότι «μόνο ο κ. Ζάεφ έχει λόγο να πανηγυρίζει για συμφωνία», ενώ τόνισε ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είπαν «ναι», εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν «όχι», βλέποντας τις προεκτάσεις από την παραχώρηση γλώσσας και εθνότητας. «Η στάση μας αυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσο για τις πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ζητήθηκε από τη ΝΔ να τοποθετηθεί στο εσφαλμένο σύνθημα 

«Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία». Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν, άλλοι ψήφισαν τη Συμφωνία και όταν είχαν την ευκαιρία να ρίξουν την κυβέρνηση, με την πρόταση μομφής που καταθέσαμε, σφύριζαν αδιάφορα, γιατί ήθελαν να μείνουν ορισμένους μήνες ακόμα στις καρέκλες τους. Η ΝΔ μιλά μόνο για λογαριασμό της ΝΔ και των βουλευτών της ΝΔ». 

Απαντώντας, με τη σειρά του, στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «πολλοί θεωρούν ότι οι θέσεις και οι τοποθετήσεις σου πρέπει να μπαίνουν κάθε μέρα σε μια ζυγαριά». «Δεν βλέπω τα πράγματα έτσι. Θα παρακαλούσα αυτούς που βάζουν τίτλους να μην σκέφτονται εξ ιδίων τα αλλότρια», τόνισε.

«Το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τις αρχές και τις απόψεις του», είπε ακόμα, λέγοντας ότι δεν το εκπλήσσουν τα σενάρια ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάποιου κόμματος. Υπογράμμισε, δε, ότι είναι της άποψης ότι δεν πρέπει ένας άνθρωπος που ίδρυσε ένα κίνημα για να αλλάξει την Ελλάδα να προσχωρεί σε άλλα κόμματα, «γιατί αυτό είναι ένα κακό δείγμα, ότι όλα αλλάζουν με βάση την καριέρα». «Θέλουμε λύση. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους βόρειους γείτονές μας. Το συμφέρον είναι να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα. Αυτή η συμφωνία δεν ήταν η καλύτερη. Αλλά, από την άλλη, αναλογιζόμαστε τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μια μεγάλη απόφαση που δεν θα είναι εύκολη: να πουν όχι σε κάτι που στηρίζουν και όλοι οι σύμμαχοί μας ή να βαδίσουν τον δύσκολο δρόμο μιας συμφωνίας που πολλά πράγματα θα κριθούν με βάση τη διάθεσή του πολιτικού συστήματος και των πολιτών», είπε ο κ. Θεοδωράκης χαρακτηριστικά. Επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει λύση, αλλά αυτό δεν στερεί από το κόμμα του το δικαίωμα να κρίνει δηλώσεις «που προσβάλλουν τον ελληνικό λαό και τους Μακεδόνες μας». «Περιμένουμε τα τελικά κείμενα και θα τα πούμε στη Βουλή», ξεκαθάρισε και κάλεσε το Μαξίμου να κάνει καλύτερα υποδείξεις στους ΑΝΕΛ και όχι σε άλλα κόμματα. 

Παράλληλα, , πριν λεχθούν τα προαναφερθέντα, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Θεοδωράκης προέβησαν και σε ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις, ορμώμενοι από το βιβλίο του κ. Χατζηδάκη, με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει στο προσκλητήριό του σε ευρύτερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις.

«Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε με πολιτική ίσων αποστάσεων

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τρία χαρακτηριστικά που, όπως είπε, χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν όλη την πολιτική πορεία του Κωστή Χατζηδάκη: Ιδεολογική συνέπεια, μεταρρυθμιστική διάθεση, ξεκάθαρος ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να προσδιορίσει την έννοια της μεταρρύθμισης κατ’ αυτόν, συμφωνώντας με τη ρήση του Χώκινγκ που επικαλείται στο βιβλίο του και ο Κωστής Χατζηδάκης ότι «Ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μεταρρυθμίσεις που έγιναν δεν ήταν από μόνες τους αρκετές για να αντιστρέψουν το ρεύμα των καιρών, ενώ παραδέχθηκε ότι η έννοια της μεταρρύθμισης ταυτίστηκε με τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική. 

«Μεγάλες αλλαγές είτε δεν αναδείχθηκαν είτε δεν στηρίχθηκαν», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ανέδειξε, δε, την ανάγκη να αναδειχθεί το ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι υπόθεση που αφορούν τους πολλούς, όχι τους λίγους. «Αλλαγές για τους πολλούς, όχι για τους λίγους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κωδικοποιώντας, ουσιαστικά, την κατεύθυνση του πολιτικού προγράμματος και της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, δε, περιέγραψε δύο κατηγορίες πολιτικών κομμάτων, τις οποίες περιέγραψε σε αδρές γραμμές ως τις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 που γίνεται στη Βουλή είναι ενδεικτική για την κατεύθυνση αυτών των δύο πολιτικών στρατοπέδων.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι πλέον εφικτό πολιτικές δυνάμεις, από διαφορετικές αφετηρίες, να συναντηθούν σε ένα κοινό μέτωπο. «Το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να υπερβούν τις επιμέρους διαφορές τους, οι οποίες «ξεθωριάζουν μπροστά στο μείζον». «Δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε με πολιτική ίσων αποστάσεων. Να τοποθετηθούν όλοι στο διακύβευμα των εκλογών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα και προς τη Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας, παράλληλα, επικαλούμενος και τους στίχους του Σαββόπουλου, ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει «να διαλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν πίσω». 

Μάλιστα, προς το τέλος της παρουσίασης, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε, μετά τις εκλογές η ΝΔ να συναντηθεί «με ευρύτερες δυνάμεις σε ένα μεταρρυθμιστικό μπλοκ». Μάλιστα, σχολιάζοντας το ότι ο κ. Θεοδωράκης φορούσε…παπούτσια με μπλε κορδόνια και κόκκινες κάλτσες, ευχήθηκε, μετά τις εκλογές να έχουν μείνει μόνο τα μπλε κορδόνια και όχι οι κόκκινες κάλτσες. 

Σταύρος Θεοδωράκης: Έστω 151 ψήφοι στην παρούσα Βουλή για το Άρθρο 16

Από την άλλη, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν «τωρα-ρυθμίσεις» και όχι «μεταρρυθμίσεις», όπως τις είπε, εξηγώντας ότι η χώρα πλήρωσε ακριβά τις καθυστερήσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές ανά τα χρόνια. Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι, ακόμα και σήμερα, «οι μεταρρυθμίσεις πυροβολούνται», δίνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τόσο το άρθρο 16, όσο και τη συζήτηση για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση την ευθύνη για το ότι αυτές οι αλλαγές δεν προχωρούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Προανήγγειλε, δε, ότι το Ποτάμι θα προσπαθήσει, για το άρθρο 16, να διαμορφωθεί έστω μια πλειοψηφία 151 ψήφων στη Βουλή, ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί με 180 στην επόμενη Βουλή, ταυτιζόμενος σε αυτό το σημείο με την minimumπρόταση που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης, χαριτολογώντας και επικαλούμενος τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων των προηγούμενων ημερών, κάλεσε τον Κωστή Χατζηδάκη να…συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού, κρίνοντας από το περιεχόμενο του βιβλίου του.