Η στάση του Ποταμιού βαρόμετρο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η στάση του Ποταμιού βαρόμετρο για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Οι δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών προκαλούν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα απόνερα των πρόσφατων δηλώσεων Ζάεφ που ανατάραξαν και το ελληνικό πολιτικό σκηνικό φαίνεται πως έφτασαν μέχρι την πόρτα των γραφείων του Ποταμιού στην οδό Σεβαστουπόλεως, με το κόμμα, όπως φαίνεται, να εξετάζει με μεγάλη προσοχή τη στάση του ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, από τον Ιανουάριο και μετά.

Η αλήθεια είναι ότι, με βάση πηγές από το Ποτάμι, δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την αρχική ανάλυση που έκανε το κόμμα αναφορικά με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπό αυτό το πρίσμα, το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχε ταχθεί προκαταρκτικά υπέρ της Συμφωνίας, στη λογική ότι, με τις όποιες αδυναμίες της, επιλύει προωθητικά ένα χρονίζον πρόβλημα για την περιοχή. Πλην όμως, από εκεί και πέρα και ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες στη γείτονα χώρα για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του παρακολουθούν το τι γίνεται με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές εκτός του πλαισίου της Συμφωνίας.

Συνεπώς, με αυτό ως δεδομένο, ο κ. Θεοδωράκης παραπεμπει στο εγγύς μέλλον αναφορικά με τις τελικές αποφάσεις του Ποταμιού για την κοινοβουλευτική του στάση, καθώς στη Σεβαστουπόλεως περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στην πΓΔΜ. Και, σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ για «μακεδονική γλώσσα» και για «Μακεδονία του Αιγαίου». Με άλλα λόγια, αυτό που εξηγούν πηγές από το Ποτάμι είναι ότι από την πλευρά της πΓΔΜ θα πρέπει να υπάρξει σαφής και γραπτή δέσμευση ότι δεν θέτουν μειονοτικά ζητήματα, αλλά και ότι η γλώσσα τους ανήκει στις σλαβικές. Και μπορεί αυτά τύποις να αναγράφονται στη Συμφωνία, αλλά στο Ποτάμι δεν θέλουν να υπάρχουν παρεκβάσεις της σκοπιανής πλευράς από αυτή.

Μάλιστα, σε μερίδα του κυριακάτικου Τύπου υπήρξαν και δημοσιεύματα για προσέγγιση του Ποταμιού με τη ΝΔ, ακόμα και για «μυστικά ραντεβού» Θεοδωράκη-Μητσοτάκη, με φόντο «ανταλλαγή» υπουργείων σε μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ με την στάση του κόμματος στη Βουλή. Βεβαίως, στο επίμαχο δημοσίευμα (της Νέας Σελίδας) γίνεται λόγος για ένα μόνο ραντεβού στα Χανιά, το καλοκαίρι. Ο κ. Θεοδωράκης, βεβαίως, διαψεύδει διαρρήδην τα δημοσιεύματα αυτά. Αυτό που, όμως, στη διάψευσή του δεν διασαφήνισε είναι ποια θα είναι η τελική στάση του Ποταμιού στη Βουλή.

Αυτό βάζει, συνεπώς, το Μέγαρο Μαξίμου σε…σκέψεις, μιας και οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα «κουκιά» μετρημένα. Και, ακόμα και αν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης εμφανίζεται έτοιμος να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών όπως και να έχει, η απόφαση του Ποταμιού είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης εμφανίζεται να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη στάση του στη Βουλή. Το Μαξίμου, δε, παραπέμπει στο κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να «απαντήσει» στα ζητήματα που εγείρει το Ποτάμι, αναφορικά με την κατοχύρωση των «αλυτρωτικών βλέψεων» της πΓΔΜ, αν και είναι σαφές ότι η προσπάθεια εσωτερικής διαχείρισης που κάνει ο Ζόραν Ζάεφ έχει φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider