Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν τα κόμματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν τα κόμματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
«Ναι» στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, είπαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Ναι» στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, είπαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, χωρίς όμως να συμφωνούν στον τρόπο που αυτό θα συμβεί.

Η Επιτροπή που συνήλθε για να συζητήσει τα άρθρα 28 – 49 που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του κράτους, έθεσε στο επίκεντρο τόσο το ζήτημα των δημοψηφισμάτων όσο και εκείνο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο αναπληρωματικός γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, υπεραμύνθηκε της αναθεώρησης του άρθρου 28 για τα δημοψηφίσματα που προτείνει το κόμμα του, τονίζοντας ότι οδηγούν στην άμεση αντιπροσωπευτική μορφή της δημοκρατίας. Αναφορικά με το άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνεται για επικοινωνιακά οφέλη και τόνισε ότι, οι προτάσεις του κόμματός του είναι στη λογική της κυβερνητικής σταθερότητας και αποτρέπουν τη διάλυση της Βουλής.

Την ανάγκη να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, επεσήμανε και ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος. Ταυτόχρονα όμως, ο άλλοτε υπουργός Υγείας, απέρριψε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου από τον λαό, καθώς και την αναθεώρηση του άρθρου 28 για τα δημοψηφίσματα, μιλώντας για τον κίνδυνο του εθνικού διχασμού.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφορικά με την εκλογή Προέδρου, αντιπρότεινε να παραταθεί για ένα χρόνο η θητεία του ΠτΔ, να επιδιωχθεί η εκλογή του με 180 ψήφους από τη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί να εγκρίνεται με 151 ψήφους.

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, απέρριψε τόσο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για τα δημοψηφίσματα και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Κεντρικός στόχος αυτής της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η κυβερνητική σταθερότητα και η συνέχεια της. Δεν πρέπει δηλαδή για κανένα λόγο να διαταράσσεται. Ούτε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και οι δύο επιχειρούν να απενεργοποιήσουν προληπτικά τη λαϊκή βούληση και να ανακόψουν τα λαϊκά κινήματα και τις αντιδράσεις», τόνισε ο κ Δελλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider